deska z městské brány Chyšské

Dvě spojené desky o rozměrech asi 80×55 cm, 40×30 cm (kalich). Deska obdélného tvaru má v horní části český text: „Kdo gy bude kaziti mu sy sweho nasadyti A. 1.5.23.“ V dolní části desky vlevo je znak současných pánů města, Vřesovců – půlměsíc, vpravo zakladatelů Hrabišiců – hrábě. Uprostřed těchto dvou znaků je české slovo „Prawda“. Na tuto desku navazuje v horní části další, na níž je vytesán kalich bez hostie. Desky jsou označeny geometrickými kamenickými značkami. První značka je umístěna vpravo od kalicha, druhá nad slovem „Prawda“. Podle Bernaua bývala deska s nápisem prý původně na severovýchodní, již před léty zbořené, baště. Jiní autoři se domnívají, že byla umístěna na Chyšské bráně, což je pravděpodobnější, už vzhledem ke smyslu nápisu: kdo poškodí bránu při průjezdu do města, musí ji vlastním nákladem opravit.