větrný mlýn

Větrný mlýn představuje dvoupatrový dřevěný beraní mlýn čtvercového půdorysu o rozměrech 4,6 x 4,3 m a výšce 9,2 m. Čtyřlopatkové větrné kolo má rozpětí 7 m. Nepohyblivou část mlýna tvoří rovnoramenný kříž izolovaný od země plochými kameny. Do středu kříže je začepován nosný čtyřhranný, nad sedlem osmihranný trám, podepřený čtyřmi dubovými vzpěrami. Tento základ nese zavěšenou kostru mlýna tvořenou přelištovanými svisle umístěnými prkny napuštěnými karbolínem. Přední štítová stěna je hladká, ve 2. patře asymetricky prolomena malým čtvercovým okénkem a ve štítě hřídelí s lopatkami. Na protilehlé straně je mlýn přístupný dřevěným schodištěm se zábradlím, které vede na čtvercovou pavláčku. Z ní je vstup do šalandy, malé čtvercové místnosti ve výši prvního patra, prolomené malým čtvercovým oknem a kryté pultovou střechou. Tímto schodištěm se vstupuje také do prvního patra mlýna, kde je umístěno mlecí zařízení, stejně jako ve druhém patře, které je přístupno dřevěným schodištěm u vnitřní boční stěny prvního patra. Pod schodištěm se nachází čtvercový otvor, do něhož je vsazena vnější část otočného systému mlecího zařízení zvaná oj. Otočný systém se skládá ze základového kříže, středového mohutného dubového sloupu a vzpěr středního sloupu. Středový sloup dosahuje výšky prvního patra mlýna a je zasazen do ložiska vydlabaného v hlavním nosném trámu stropu. Boční fasády jsou hladké, na jedné z nich je ve výši prvního patra čtvercové okénko. Střecha sedlová, na čelní straně nad lopatkami s valbičkou a na zadním průčelí nad schodištěm je střecha zvalbena.