městský dům

Objekt je situován jižně od náměstí, v poměrně svažitém terénu, v linii městského hradebního okruhu, v těsném sousedství branky čp. 8. Nárožní, jednopatrový s mimořádně nízkými podlažími, se zděným přízemím a částečně roubeným patrem, hrázděným východním štítem, krytý sedlovou střechou, na západní straně s valbou, vrostlou do tělesa sousední branky, krytina: šindel. Přízemí vyzděno z lomového kamene s větším podílem cihlových úprav, omítnuto novodobou vápennou stříkanou omítkou. Přízemí jižního průčelí člení trojice obdélných oken, poměrně velkých v malém formátu stěny přízemí, s mělkými špaletami a dvoudílnými novodobými okny, otevíranými dovnitř, s jednoduchými novodobými plechovými parapety a kovanou novodobou mříží. Patro je od přízemí odděleno průběžným novodobým plechovým parapetem. Patro je roubené, trámy na nárožích nejsou spojeny přeplátováním, ale svislým pravoúhle otesaným sloupkem, do něhož jsou zřejmě začepovány. Jižní stěnu roubeného patra člení tři obdélná okna (menší než v přízemí) s dřevěnými šambránami a hlubšími špaletami než v přízemí, novodobá, dvoudílná, otvíraná dovnitř. Římsu tvoří masivní mírně vyložený trám, zřejmě i s funkcí pozednice či okapové vaznice. Římsa se mírně svažuje směrem k východu v souvislosti se svažujícím se terénem.