dvorec
Cheb
Nový Kostel
Spálená
Nový Kostel
dvorec

anotace

Panské sídlo Mulců z Valdova stálo v lokalitě dle písemných pramenů již k roku 1626. Další zpráva pak pochází z 20. let 18. století a stavba zámku je datována do roku 1792. Součástí areálu je zámek, hospodářský a správní objekt a stodola.

dějiny

Areál panského sídla s dochovanou původní kompozicí, hmotným a částečně i architektonickým řešením jednotlivých částí. Patří k několika poměrně dobře dochovaným zámeckým budovám Chebska. Je jednou ze čtyř mladších stavebních akcí Mulců v této oblasti postavené zhruba v období 1780-1810. Tehdy byly pro čtyři syny vybudovány v lokalitách Lomnička, Spálená, Lesná a Hrzín nová sídla s hospodářským zázemím. V terénu byla nalezena pouze lokalita Spálená.

Objekt prochází postupnou obnovou

popis

1) zámek 2) hospodářský a správní objekt 3) stodola I. Uzavřený rozsáhlý hospodářský dvůr příslušející bývalému panství Waldov-Lesná, rodu Mulců z Valdova. Dvůr obsahuje kompletní vybavenost, objekty jsou uspořádány kolem dvou nádvoří, v původní linii je novodobé oplocení. Míval dvě brány, hlavní ssměřovala do parkového prostoru za zámkem, druhá umožňovala přímý přístup do hospodářské části. Základní objekty pocházejí zjevně z jedné stavební etapy. Mohutnější obdélná budova s mansardovou střechou s věžičkou. 2. patro objektu (podstřeší) je obytné, osvětleno vikýřovými okny chebského typu, na třech oknech dosud zachovány původní dřevěné šambrány. Vstupní portál s kamenným ostěním z nádvoří má v klenáku datování 1792, nad ním je erb Mulců z Valdova.

• Kód CZ 14947, Spálená, ves, Nový Kostel, Cheb, Karlovarský kraj

• Objekt v rekonstrukci, plánuje se pro trvalé bydlení