socha sv. Jana Nepomuckého

Jedná se o sochařské dílo pražského sochaře Otty Sandtnera z roku 1894. Podstavec vytesal František Kovář z Chluma u Třeboně. Socha byla pořízena z darů obyvatel Stráže nad Nežárkou, náklady na pořízení tehdy činily 334 zlatých a 38 krejcarů. Pískovcová socha stojí na širokém pilíři mezi dvěma menšími mostky u cesty směrem na Plavsko, poblíž mlýnu čp. 98. Jedná se o zdařilou sochařskou práci z konce 19. století. Světec je zde znázorněn s typickými atributy a v obvyklém provedení. Postava v podživotní velikosti je mírně rozkročena s pravou nohou mírně pokrčenou v koleni, váha těla je přenesena na levou nohu. Sv. Jan Nepomucký v rukách drží kříž s korpusem, hlava se sklání dolů a hledí na kříž. Světec je oděn v kněžském rouchu, hlava je kryta biretem. Středně dlouhé vlasy volně splývají, tvář je doplněna vousem. Hlava je doplněna kovovou pozlacenou svatozáří s pěti šesticípými hvězdami. Zadní strana je sochařsky méně propracovaná. Hranolová architektura postamentu byla doplněna na přední straně deskou, která se však nedochovala. Postament se sochou je usazen na dvoustupňové širší kamenné základně.