věžový vodojem

Věžový vodojem celkové výšky cca 16 m situován na východním okraji obce Heřmanova Huť, v Zahradní ulici, v zástavbě sestávající převážně z rodinných domů. Nachází se cca 100 m jižně od železniční tratě Nýřany-Heřmanova Huť (areál bývalého pivovaru se nachází cca 50 m jižně od tratě). Uzavřená válcová nádrž je nesena šesti sloupy a válcovým dříkem o vnitřním průměru 1,2 m. Pětiboké sloupy jsou v 1/3 a ve 2/3 výšky spojeny vodorovnými prvky vzájemně a s pěti polosloupy, které vystupují z válcového dříku. Vnitřní prostor dříku (šachta) je přístupný z podzemního prostoru, který je v současné době z bezpečnostních důvodů zasypán. Je osvětlen několika úzkými obdélnými okénky, prochází jím potrubí k nádrži a stupačky pro přístup na střechu. Spodní okraj nádrže je zkosený, nad zkosením a při horním okraji je nádrž lemována jednoduchou římsou. Pod horní římsou vlys ve tvaru zubořezu, nad římsou nízká atika s cimbuřím. V polovině výšky nádrž obepíná pás přerušený nad sloupy keramickými dekorativními prvky. Atika zakrývá nízkou kónickou střechu krytou plechem. Voda ze střechy odtéká šesti plechovými chrliči. Celá stavba je provedena jako monolitická železobetonová konstrukce. Povrch je opatřen ušlechtilou omítkou (probarvenou, béžové barvy), z níž jsou provedeny také všechny plastické architektonické články. Ty doplňují barevně glazované keramické prvky (tmavě modré, zelené a červené barvy) a na severní straně nádrže nápis BRAUEREI WILKISCHEN a letopočet 1908, obojí rovněž z keramických prvků. Dřík s polosloupy i sloupy jsou nad terénem opatřeny předstupujícím soklem z omítky hrubší struktury. Vodojem byl původně údajně určen pro akumulaci pitné vody pro potřeby pivovaru v nedalekém Vlkýši. Kvalita vody byla však nestálá, takže nebyla využívána přímo k vaření piva.