dům

Dvoupatrový, empírově upravený objekt v zásadě pravidelné podélné hmoty s valbovou střechou, zasazený ve složité terénní situaci prudkého svahu. Jeho vstupní průčelí, obrácené do zahrady, je přízemní, monumentalizované širokým sloupovým portikem. Opačná strana, obrácená ze svahu na zahloubenou vyrovnanou terénní terasu, vymezenou po bocích opěrnými zdmi zámecké zahrady a parku, je dvoupatrová. Směrem do parku se v podélné ose napojuje krátké užší křídlo stejné výše. Fasády jsou pravidelně rytmicky členěné s důrazem na celkovou symetrii a tektoniku. Vstupní výrazně podélné přízemní zahradní průčelí je hladce omítané, s výrazným prvkem čtyřosého slepého vstupního portiku. Jeho hladké polosloupy nesou kladí, tvořené zalomením širokého hladkého vlysu, nad nímž probíhá konzolová římsa. Kladí je pojednáno reliéfními motivy bukarionů a festonů. Plochu průčelí po bocích portiku člení vysoká obdélná empírová okna v profilovaných šambránách s parapetními římsami. Polosloupy portiku jsou podloženy plochými širokými lisenami, naznačujícími prostorovou hloubku. Do plochy mezi nimi je vtěsnána edikulová architektura oken. Hladké pilířky nesou jednoduchou římsu, na níž spočívá archivolta, završená klenákem, podporujícím kladí portiku. V profilované archivoltě s vejcovcem je osazeno okenní křídlo s paprsčitým členěním. Cvikly jsou pojednané plastickým štukovým vějířovým motivem. Vstup ve shodně řešené edikule má empirové dvoukřídlé výplňové dveře s mříží v nadsvětlíku. Ve vysoké valbové střeše se uplatňují po bocích dva omítané komíny s kónickými hlavicemi. Vysoké jižní průčelí kompozičně užívá superpozice po podlažích. Hladce omítané průčelí s nezdobenými ostěními okenních a vstupních otvorů tvoří podnož, oddělenou kordonovým pásem. Přízemí pokrývá plochá omítková kvádrová rustika, v níž se uplatňují pouze vysoká obdélná okna bez ostění. Patro, odkazující na kompozici zahradního průčelí, opakuje ve zploštělé variantě ústřední motiv portiku s hladkými pilastry a dekorativním vlysem, s reliéfními motivy bukarionů a festonů. Vysoká okna tohoto piana nobile jsou zvýrazněna profilovanými šambránami na parapetních římsách, podepřených obdélnými parapetními trnoži. Průčelí nad vysokým hladkým vlysem ukončuje valbová střecha, podtržená konzolovou římsou. Na objektu jsou většinou užita empírová čtyřkřídlá okna s osmidílným členěním, osazená v líci fasády.