kaple

Kaple je situována v prostoru zaniklé osady Umíř, v lese na východ od silnice Plzeň-Karlovy Vary. Malá stavba na čtvercovém půdorysu se stanovou střechou, ve vrcholu vztyčena otevřená zvonička. Zdivo z větší části z lomového kamene, omítané. Fasáda členěna pouze nárožními lisénami (dnes patrné pouze v přední části objektu). Pod okrajem střechy fabionová římsa. V čelním průčelí prostý obdélný vchod. Střecha kryta eternitovými šablonami, zvonička ve vrcholu střechy dřevěná, s prkennou stanovou stříškou. Objekt byl zřejmě obehnán nižší zdí, nebo vestavěn do zdi ohraničující jiný pozemek, protože u pravého zadního rohu vybíhají ze zdiva kaple asi do výše jednoho metru kusy cihel a kamenů. V interiéru je plochý prkenný strop. V bočních stěnách jsou situovány po jednom obdélném výklenku. Proti vchodu mělký výklenek zakončený vysokým segmentem, který zabírá cca 2/3 plochy stěny. Osada Umíř zmiňována již ve 12. století jako ves u Trhomného, v letech 1850-1910 existovala jako Umirschen. Od r. 1921 opět jako Umíř, od r. 1950 existovala jako osada obce Trhomné v okrese Plasy, v dalších letech zanikla.