kaplička sv. Metoděje

Kulisová architektura tesaná z pískovce, pouze vnitřek niky je omítaný, edikulového typu, se sochou sv. Metoděje. V průčelí je půlkruhová nika s konchovým záklenkem, profilovanými patkami a archivoltou s volutovým klenákem ve vrcholu. Po stranách jsou polopilíře s římsovými hlavicemi s vykrajovanými závěsy, dřík je přepásán vykrajovaným páskem s diamantovým motivem. Podstavec pod nikou se zalamuje dle těchto polopilířů, má profilovaný sokl a římsu, na dříku vpadlý rámec s nápisem: In men: ecches: paroch: St.Clementis hic construstae / Maxmilianus Maria princ.de Turn et Tassis / hanc statuam crexit a. dom. MDCCCLXXVIII. Nahoře je římsa s vyvinutým kladím nad polopilíři se zalamující, ve vlysu vpadlý rámec s nápisem: Verbum Domini maretum aeteru ... Na římse spočívá vykrajovaný štítový nástavec s pilastry, římsou a koulemi na podstavcích zakončujících polopilíře (levá koule chybí). Socha sv. Metoděje v kapličce: Pískovec. Stojící postava světce v životní velikosti, hlava mírně předkloněná, s vlnitými vlasy s plnovousem, řasený plášť, kolem krku volně uvázaná široká stuha se symboly kříže, střevíce, pravá ruka pozvednuta se dvěma vztyčenými prsty, levá se opírá o půlkruhem zakončený štít, opřenou o sukovitý pahýl. Na stéle jsou ryté čárové výjevy: nahoře na třech obláčcích trojice svatých, prostřední s otevřenou knihou s písmeny alfa a omega, uprostřed spravedlnost s mečem v pravé a váhami v levé ruce, za ní vpravo i vlevo andělé s meči, dole vlevo lidé prostí i bohatí, vpravo peklo.