park

Celé okolí zámku je parkově upraveno. Na jih od budovy zámku nádvoří s bazénem ve tvaru podkovy a kašnou uprostřed. Před západním průčelím byl roku 1800 ještě prostor barokní zahrady. Barokní zahrada v 19.stol. přírodně upravena výsadbou stromoví, stejně jako části parku severně a východně od budovy zámku. Poslední úpravy z roku 1967, navržené akad. arch. Habětínem, představují opět pravidelné členění zahrady na obrazce (západně od zámku) a stavbu amfiteátru na sever od zámku. Ve východní části parku obnoveno jezírko a napřímena osa cesty vedoucí ze zahrady ke kašně a směřující na portál vchodu do jízdárny. Severně od budovy zámku amfiteátr pro 2500 osob v nynější podobě dokončen v roce 1974. Jeviště v amfiteátru postaveno již roku 1949. V parku také severně od zámku stojí grotta. Byla postavena z kamene. Půdorys cca 3 x 2,5 m, výška 2 m. Od zámku na sever je v parku vodní kaskáda. Výtok vody je přes mušli z mramoru. Mušle má rozměr 60 x 150 cm. V severovýchodním rohu pravidelné části zahrady stojí salla terena. Má čtvercový půdorys, střechu kopulovitou s taškovou krytinou a mansardou s makovicí. Jihovýchodně od budovy zámku bazén ve tvaru podkovy (dříve rybníček na plavení koní). Uprostřed bazénu dnes umístěna pískovcová kašna s vodotryskem z roku 1857 o půdorysu 2,7 x 2,1 m. Uprostřed kašny pylon z pískovce výšky 1,7 m s oválnou mušlí o rozměru 1,1 x 1,3 m. Z pylonu výstřiky vody, které padají do mušle, odtud přetékají do kašny a dále do velkého bazénu o rozměrech: délka 22 m a šířka 11 m. Na východním rohu zámeckého parku je situováno jezírko délky 18 m, šířky 8 m a hloubky 0,6 m. Břeh jezírka z opukového zdiva. V jižním rohu pravidelné části zahrady, je výklenková kaplička v ohradní zdi směrem do ulice umístěna. Na západní straně jsou na ohradní zdi umístěny tři kusy empírových váz, vycházejících z antických vzorů i soubor 4 barokních soch, z regionální dílny rodiny Pacáků z roku 1730. Na severní straně ohradní zdi jsou umístěny dvě pískovcové sochy Marta a Minervy (autor V. Hendrych 1796). V nejsevernějším rohu parku na položeném pískovcovém kvádru o rozměrech 210 x 85 x 65 cm je socha lva o délce 2 m a výšky 80 cm. Na kvádru nápis "BRATR BRATRU" (1808).