socha lva

Pískovcový pomník je situován v severním cípu zámeckého parku při ohradní zdi. Patrně pro tyto účely zde bylo uměle vytvořeno návrší, které sochařskému dílu dodává na monumentalitě. Na jednoduchém geometrizovaném soklu vyrůstajícím z kamenné zděné základny je osazen podélný hranolový podstavec nesoucí plintus se sochou ležícího lva. Lev v obecném měřítku odkazuje na aristokratický původ a hrdinskou smrt hraběte Františka, jeho postoj však nevyjadřuje bojovnost, nýbrž smutek nad ztrátou zesnulého bratra. Velmi podobný motiv i kompozici o necelých šedesát let později zvolil neznámý autor pomníku svobodného pána Kruchiny ze Švamberka u Starého Rokytníku u Starého Rokytníka (ID 38) a sochař J. Lokvenc pro pomník padlým bitvy u České Skalice v dubenské oboře (ID 6). Intimní charakter pomníku doplňuje prostý nápis na čelní straně podstavce „Frater Fratri“ neboli „Bratr bratrovi“. Nezbytné údaje o životě a okolnostech smrti zesnulého jsou formou rozsáhlého sekaného nápisu umístěny na zadní straně podstavce. Na nízké kamenné podezdívce je uložen pískovcový blok tvaru kvádru jež tvoří podstavec pro sochu ležícího lva. Hlavu s hřívou má položenou na předních tlapách, zadní nohy jsou skrčené pod tělem, ocas volně leží po boku. Rozměry: 2,19 x 0,94m, výška 0,62m. Materiál: jemnozrnný maletínský pískovec. Na podstavci jsou sekané latinské nápisy. Na čelní straně: FRATER FRATRI / Ao. MDCCCVIII. Nápis na zadní straně : MEMORIAE / FRANCISCI DE PAVLA COMITIS A WALDSTEIN - WARTEMBERG PRAEFECTI ORD EQVEST S. IO/ANNIS AB. HIEROSOLYMA AC.SUBCENTURIONIS. SECVNDI IN LEGIONE LIN AVSTRIACA PEDES/TRI XXXIV. QVI ADOLESCENS PRI PRINCIPE ET PATRIA IN PRAELIO AD VRBEM ITALIAE / SALO IV NONAR AVG A MDCCXCVI FORTIS DIMICAVIT PERCVSSVS HIC LETHALI PLVM/BO HOSTIS IV NONAR SEPTEMB EIVSDEM INPERTERRITO ANIMO ANNO AETATIS / XIX SVPREMVM DIEM OBIIT CORPVS TVMVLO HAEREDITTARIO COMITVM DE TRACAGNI / IN AEDEM VRBE MANDATVM.