socha Ceres (Deméter)

Socha antické bohyně Ceres je postavena na nízkém podstavci čtvercového půdorysu, na němž se nachází plintus v podobě svažujícího se terénu. Socha je zachycena v kontrapostu, pravá noha je zatížená, levá mírně pokrčená. Je oblečena do zřasených šatů odkrývajících ramena, lýtko pravé nohy a koleno levé nohy. V horní polovině těla jsou záhyby diagonální, v dolní partii horizontální. Kolem boků vystupuje plastický pás drapérie, v dekoltu je uvázaná stuha. Bohyně levou rukou nadzdvihává sukni, v pravici drží roh hojnosti naplněný květy, který opírá o kmen stromu stojící po jejím pravém boku. Má dlouhé zvlněné vlasy a velký špičatý nos. Hlavu zdobí květinový věnec a dlouhý závoj vlající kolem pravého ramene až k pasu. Výška 2,5 m