farní kostel sv. Martina

Podélná jednolodní orientovaná stavba na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem. Kněžiště je stejně široké jako loď. Fasáda hladká členěna lezénovým rámem. V polích jsou prolomena pravoúhlá okna s půlkruhovým záklenkem lemovaná profilovou šambránou s pěti kapkami. V trojbokém závěru tři okenní osy, přičemž střední osa je slepá. V jihovýchodním poli závěru kostela v horní části drobný kamenný reliéfní erb pánů z Kravař. V jižní boční fasádě prolomeno pět okenních os v polích vymezených lezénovým rámem. K druhé ose přistavěna přízemní předsíň, přístupná pravoúhlým vstupem zdobeným kamenným ostěním s ušima a kapkami. V čelní stěně prolomeno jedno lunetové okno. Fasáda hladká s lezénovým rámem. Nahoře vlevo od druhé okenní osy druhý reliéfní erb pánů z Kravař. Před čtvrtou osou představen opěrný pilíř a ve spodní části odkryt gotický oblouk. V horní části gotického oblouku dochován zlomek erbu rodu Šternberků. Fasáda završena podstřešní profilovanou římsou. Západní průčelí kostela v nároží akcentováno dvěma gotickými opěrnými pilíři. Fasáda hladká členěná lezénovým rámem, ve střední ose prolomena pravoúhlým vchodem zdobeným kamenným portálem s ušima a kapkami s osazenými dvoukřídlými klasicistními dřevěnými dveřmi. Symetricky nad vstupem jedna pravoúhlá okenní osa na vyložené parapetní římse akcentována šambránou s lemující lištou. Podstřešní profilovaná římsa nese trojúhelníkový štít s volutovými křídly. Střední pole štítu vymezují dva pilastry s římsovou hlavicí nesoucí profilovanou římsu, která akcentuje vrcholový trojúhelník. Ve středním poli nika završená konchou zdobená mušlí. Nika, zdůrazněná šambránou s ušima a kapkami, je ve vrcholu akcentována trojúhelníkovou římsou, pod níž je plasticky provedený motiv palmety. Ve vrcholu štítu horizontálně položené malé okno typu volské oko. Ve střeše v prodloužení pilastrů osazeny hranolové podstavce, na nichž jsou osazeny koule. Severní boční strana kostela hladká členěna lezénovým rámem. Téměř v nároží je kruhové schodiště na hudební kruchtu s pravoúhlým vstupem, završené jehlanovou stříškou, krytou plechem. K severní straně lodi přistavěna přízemní stavba na obdélném půdorysu přes dvě okenní osy lodě. Stavba, prolomená dvěma pravoúhlými okenními osami a jedním pravoúhlým vstupem v západní části, je ukončena pultovou střechou, krytou plechem. K presbytáři přistavěna sakristie s oratoří v patře s hladkou fasádou členěnou lezénovým rámem. V patře jedno pravoúhlé okno se šambránou. V horní části pod podstřešní římsou na západní a severní straně odkryty dvě pravoúhlé desky s erby. Na západní straně s erbem Žerotínů. Střecha sedlová, nad závěrem zvalbená, krytá pálenou taškou. K oratoři přistavěna ohradní zeď s brankou, krytá pálenou taškou, která spolu s ohradní zdí na jihu uzavírá prostor za kostelem. Střecha lodě sedlová nad závěrem zvalbená, krytá pálenou taškou. Nad presbytářem sanktusníková vížka s bání, makovicí a dvouramenným křížem. Interiér kostela: kněžiště stejně široké jako loď. Presbytář zaklenut jedním polem valené klenby s výsečemi a třemi výsečemi v trojbokém závěru. Loď o čtyřech polích zaklenutých valenou klenbou s výsečemi. Jednotlivá pole jsou oddělena dvojicemi klenebních pasů. Loď i kněžiště jsou členěny zdvojenými pilastry na podnožích a s římsovými hlavicemi, nesoucími úseky bohatě profilované hlavní římsy. V západní části lodi kruchta nesena 4 toskánskými sloupy a podklenuta valenými klenbami s výsečemi. Prostor lodi i kněžiště osvětlován okny s půlkruhovými záklenky. Sakristie s oratoří při severní straně kněžiště jsou zaklenuty valenými klenbami s výsečemi. Oratoř otevřena do lodi a kněžiště dvěma pravoúhlými okny s kamennými šambránami. Předsíň na jižní straně na obdélníkovém půdorysu je zaklenuta valenou klenbou s výsečemi, osvětlena lunetovým oknem (dnes slouží jako kaple). Dlažba kamenná.