socha Diany (Artemis)

Socha antické bohyně Diany je postavena na nízkém podstavci čtvercového půdorysu, na němž se nachází plintus v podobě terénu s pařezem v popředí. Socha je komponována do kontrapostu, levá noha je zatížená, pravá noha pokrčená. Bohyně je oblečena do dlouhých šatů odhalujících pravé rameno a pravou nohu po koleno. Zřasené šaty kolem dekoltu vytvářejí plastický lem, který se opakuje i kolem boků. Záhyby v horní části trupu jsou diagonální, kolem klína jsou tvořeny horizontálně a v dolní části jsou opět diagonální. Levá ruka je až po loket zakryta rukávem s vyhrnutým lemem. Levice je spuštěna volně podél těla, pravou ruku bohyně pokládá na hlavu psa, který stojí na zadních po jejím pravém boku a předními tlapami se jí opírá o nohu. Pes má kolem krku obojek. Bohyně má dlouhé kadeře spadající podél levé ruky až po loket. Na pravé straně jsou vyváženy závojem. Hlavu zdobí diadém. Výška 2,5 m