socha - Mars (Arés)

Socha antického boha Marta stojí na vysokém hranolovém podstavci zabudovaném do zámecké zdi. Vlastní část sochy je tvořena nízkým podstavcem čtvercového půdorysu, na němž se nachází zaoblený plintus v podobě svažujícího se terénu. Socha stojí v kontrapostu, pravá noha je zatížená, levá pokrčená. Mars je oblečen do krátké suknice po kolena. Přes levé rameno má přehozený plášť spadající za zády až k zemi. Na nohou má sandály vyvázané do poloviny lýtek kolem nohou. V pravici svírá vavřínový věnec. Přes obnažený trup se vine diagonální pás nesoucí meč po levém boku postavy. Vlevo se nachází kmen stromu, před nímž je položen oválný štít s reliéfní hlavou lva, o který se Mars opírá. Levou nohou šlape na měšci s penězi. Má plnovous a dlouhé zvlněné vlasy. Na hlavě je nasazena přilba s chocholem. Výška 2,5m