váza

Dekorativní klasicistní váza na podstavci, umístěná na pilíři v opěrné zdi francouzské zahrady, nad Jiráskovou ulicí, vlevo od saletu. Materiál: jemnozrnný okrový pískovec. Podstavec je členěn na hranolový sokl zdobený obdélnou kartuší a rozetou a na dřík, odvozený z antického tvarosloví s akantovou podnoží, kanelovaným středem a římsou, opatřenou festony, zavěšenými z nárožních lvích hlaviček. Váza kruhového průřezu má krátkou úzkou nohu konkávně prohnutou a baňaté tělo seškrcené páskem s geometrickým ornamentem. Kanelura nad páskem se tordovitě stáčí. Od úzkého kruhového kanelovaného hrdla visí z reliéfních beraních hlaviček vavřínové festony a věnce. Vázu uzavírá poklop s vrcholovou šiškou. Výška 3,5 m.