městský dům

Jedná se o nárožní obytný dům na Náměstí ve Valči, nacházející se v samém středu obce. Do náměstí je orientovaný čtyřosým průčelím. V přízemí je krajní levá okenní osa zazděná, do druhé osy z leva je vložen hlavní vstup do objektu. Dveřní výplň je dvoukřídlá, v horní části s pevným světlíkem. Okenní výplně jsou dvojité, dvoukřídlé, v patře členěné na šest polí v přízemí do tvaru latinského kříže. Zachováno je také historické kování oken. Boční průčelí je dvouosé, nově byl do tohoto průčelí, do jeho levé části prolomen jeden okenní otvor. Fasáda objektu je hladká bez jakéhokoliv členění. Střecha domu je sedlová krytá vláknocementovými šablonami v šedé barvě s bočním lemováním. Pod touto krytinou je ještě dochovaný dřevěný šindel. Nároží domu je v přízemí skoseno. Patro je pravděpodobně hrázděné, v interiéru jsou také některé hrázděné příčky. Vnější vzhled objektu pochází pravděpodobně z 2. poloviny 19. století. V dvorní části je k hlavní obytné budově kolmo přistavěn patrový zděný hospodářský objekt s cihlovou klenbou do traverz. Patro přístavku je dřevěné s pobitím. Na tento přístavek ještě navazuje zděná garáž. Přístavek i garáž mají sedlovou střechu krytou pálenou střešní krytinou typu bobrovka, skládanou dvojitě. Vnitřní dispozice domu je trojdílná. Střední část je tvořená plochostropou chodbou, ze které jsou vstupy do jednotlivých místností a také na schodiště do patra a do sklepa. V pravé části jsou situovány dvě hloubkově řazené obytné místnosti, v levé byl před zazděním okenního otvoru pravděpodobně nějaký provoz. Na tuto místnost pak v hloubkovém řazení navazuje dnešní kuchyň a koupelna. Veškeré místnosti v přízemí jsou plochostropé. Do patra se vstupuje zděným schodištěm. Patro je řešeno jako dvoutraktové. Jsou zde tři obytné plochostropé místnosti. Z chodby v patře se po zděném schodišti vstupuje do krovu. Krov je z tesaných trámů a tvoří stojatou stolici s hambalky. Krovová konstrukce však byla několikrát upravována, dle historických vyobrazení měl dům jiný tvar střechy. Objekt je částečně podsklepen. Klenba sklepa je sklenuta do I nosníků.