vila továrníka Wilhelma Fuchse

Samostatně stojící vila ve stylu romantizující secese byla postavena dle projektu architekta Otto Stainla. Objekt má dvě nadzemní podlaží s obytným podkrovím a sklep. Budovu zvýrazňuje mohutný sokl z bosovaného zdiva, které místy vystupuje rovněž do fasády a evokuje romantickou starobylost. Hlavní (západní) průčelí je rozčleněno centrálním křídlem se štítovou orientací. Na hřeben sedlové střechy tohoto křídla je osazena polygonální věžička s korouhví. Plocha štítu je zdobena iluzivním hrázděním vytvářející secesní dekor rámující centrální půlkruhové okno. Severozápadní nároží je akcentováno polygonálním arkýřem s horní částí dekorativně hrázděnou, který je zastřešen helmicí. Mezi arkýřem a středním křídlem je ve zvýšeném přízemí vložena lodžie a v patře balkón se secesně pojednaným dřevěným zastřešením a předsazenou nakoso postavenou levou částí, která je samostatně zastřešena jehlancovitou stříškou. Zadní polovinu severozápadního průčelí vyplňuje rizalit s hrázděným patrem předstupující na hloubku jedné osy. Půdorysný odskok směrem k hlavnímu průčelí je vyplněn dřevěným zádveřím s jedním zděným pilířem v severozápadním koutu. Zádveří je situováno na terase tvořící součást bosovaného soklu, která je přístupná kolmo posazeným schodištěm. K pohledově pravé části centrálního křídla je připojen další trakt ustupující na hloubku dvou okenních os za čáru hlavního průčelí. Do takto vzniklého výklenku je vloženo polygonální zádveří otvírající se trojicí arkád. Střední vstupní arkáda je přístupná nakoso přistavěným schodištěm. Budovy jsou zastřešeny valbovými střechami s měděnou krytinou. Východní (zadní) průčelí je členěno zadním štítem centrálního traktu mírným půdorysným odskokem. V patře objektu se uplatňuje pohledové hrázdění (kromě centrální části, kde je použit rostlinný motiv rámující řadu sdružených oken). Při výzdobě fasád a interiéru budovy je hojně využíváno vegetabilních a rustikálních motivů. V interiéru dochována řada původních prvků a konstrukcí (dřevěné schodiště, obložení stěn, vnitřní dveře, okenní výplně, kachlová kamna, štukové stropy). Základ vnitřní dispozice vily tvoří obdélná centrální hala s trojramenným schodištěm a dvěma sloupy nesoucími horní podestu schodiště. Z haly jsou vstupy do jednotlivých místností, z patra pak vstup kovaným točitým schodištěm do podkroví a půdy. V přízemí jsou vstupy do zádveří (odtud do kuchyně se spíží), do servisního pokoje s bočním vchodem a vstupem do sklepa, do obývacího pokoje, salónu s altánem (předstupující válcová věž, odtud vstup na verandy), do jídelny (odtud vstup na verandu do zahrady) a na WC. V patře jsou vstupy do lázně, ložnice, dívčí a chlapecké ložnice, pokojů pro hosty a na WC. Vstup na balkón je možný ze všech ložnic. Z podkrovní chodby je vstup do pokoje služebné a půdy. Halu prosvětluje trojdílné stupňovité okno s malovanými skly se žlutými, oranžovými květy, zelenými listy a s popiskou výrobce - F. Rehwald, Pilsen. Stěny haly, schodiště a sloupy jsou obloženy dřevěným obložením s vyřezávanými rostlinnými motivy. Konce sloupů jsou pak opět zdobeny štukovou secesní výzdobou. Dřevěné zábradlí schodiště a jeho sloupky jsou vyřezávány rostlinnými motivy - listy, květy, borové šišky atp. V interiéru se také zachovala původní štuková výzdoba na stropu salónu a jídelny, v salónu pak rám s rostlinnými motivy s kvadrilobem uprostřed, v jídelně imitace kazetového stropu s volutovým fabionem po obvodě, bohatou rozetou uprostřed a na krajích stropu na ose umístěnými půlkruhovými výsečemi s reliéfy ovoce na mísách, lahví a konvic. Veškeré dveře a jejich zárubně a nadpraží jsou původní dřevěné kazetové z 1/3 prosklené v přízemí, plné v patře, ze 2/3 prosklené v podkroví do pokoje služebné, dveře z haly do zádveří jsou kyvné ze 2/3 prosklené s půlkruhovým nadsvětlíkem s leptanými skly s motivy květin, dveře ze salónu do jídelny jsou dvoukřídlé posuvné. Dveře ve sklepních prostorách jsou dělené do čtyř kazet. V obývacím pokoji v přízemí a v ložnici v patře jsou dochována původní kachlová kamna s bohatým dekorem a čelním rokajovým štítkem na římse. Krov je původní, typologicky se jedná o stojatou stolici.