fara

Fara původně volně stojící za kostelem sv. Václava se na sklonku 20. století ocitla v silně zanedbaném stavu. Před demolicí ji zachránila celková rekonstrukce, která budovu těsně spojila s novostavbou nazvanou Portheimka Center, oceněnou v roce 2003 Klubem za starou Prahu jako nejlepší novostavba v historickém prostředí. Při rekonstrukci byla obnovena fasáda původní fary, jakož i mnohé prvky a výtvarná výzdoba interiérů. Budova je nárožní, dvoupatrová, postavená na půdorysu písmene L. Nad přízemím, které je bosováno probíhá omítaný parapetní pás a nad ním režné zdivo s omítanými šambránami, nárožím a římsou. V přízemí a na podestách zrcadlové klenby, schodiště půlkruhové s původním litinovým zábradlím. Na podestách původní teracové podlahy. Okna a dveře byly při rekonstrukci nahrazeny replikami. Původně volně stojící dům byl doplněn novostavbou na východě i jihu a také opatřen půdní vestavbou.