společenský dům - kulturní dům s plochou veřejného prostranství

Jedná se o dům kultury a veřejného prostranství před budovou. Monumentální budova z 50. let 20. století, uzavírající jako solitér Mírové náměstí na východní straně. Kompozice budovy dosahuje vysokého účinku nejen výrazným architektonickým členěním, rizality a v jejich legiích sloupy s pilíři, završením rizalitu plastikami na stupňovaném nástavci s reliéfem, v krajních rizalitech završeném znakem města, v průčelích členěním pilastry střídajícími okna, profilovanými římsami s dalšími detaily, ale také barevným řešením, a to účinným střídáním barvy červené a světle šedé – obložením bosovaného soklu a pilířů červeným pískovcem, červenou omítkou pásovaného přízemí. V patrech jsou z červeného pískovce hlavice sloupů a pilastrů, konzoly nesoucí hlavní profilovanou římsu a střídající se červené a světle šedé výplně. V interiéru vstupní hala se schodišti, v 1. patře hala, společenský sál, kavárna, kino a v závěru divadlo jsou prostory štukatérsky náročně dekorované, vybavené obklady mramorem, kovanými mřížemi, zrcadly a bohatými skleněnými lustry, individuálně vyrobenými. Obdélná plocha veřejného prostranství před budovou je dlážděna a podélně severně i jižně doplněna zelenými pásy s nízkou a vysokou vegetací, s lavičkami, kandelábry a dekorativními pilířky. Parter je komponován na příčnou osu, vedenou severně a jižně plochou čtverce, v koutech dekorovanou čtyřmi vázami.