výšinné opevněné sídliště - hradiště Vladař, archeologické stopy

Hranu temene hory lemují kamenné valy, přibližně uprostřed plochy hradiště je umělá cisterna ze 2. poloviny 5. století př.n.l. Do hradiště vedly 2 nebo 3 brány, jedna v úžlabí na Z straně, druhá na S, třetí snad i na J straně. K této boční bráně vedl přístup od Z úzkým prostorem („parkánem“). JZ a SZ části plochy, mezi kterými je hlavní brána, jsou od ostatního hradiště odděleny dalšími valy a tvoří tak jakési níže položené bastiony. Další mohutné několikanásobné valové a příkopové opevnění je na Z a S svazích hory, nejmohutnější na JZ straně. Při zaměření 2002 byly v těchto vnějších pásech opevnění rozpoznány 4 průchody. Toto vnější opevnění vymezuje plochu několikanásobně větší, než je samotné vnitřní hradiště na temeni kopce. Opevněné území zahrnuje na SZ straně i ves Záhořice. Vnější pás opevnění tvoří dva příkopy a valy, další příkop je patrný na S svahu. Rozsáhlou opevněnou plochu na S a Z úpatí kopce člení ještě další valové opevnění. Samotné vnitřní hradiště ohraničovaly na hranách temene kamenné valy, které se místy dochovaly dodnes, jinde jsou patrny jako rozsáhlá suť ve svahu. Na ploše vnitřního hradiště stopy členění – úpravy polí a pastvin. Na svazích vzrostlý smíšený les, na temeni křoviny, pastviny a řídké stromy.