Strážnický vodní mlýn

Volně stojící dvoupodlažní objekt, zastřešený vysokou valbovou střechou, který je vystavěn na půdorysu pravidelného obdélníku s menším obdélným přístavkem při hlavní průčelí. Před hlavním (jižním) průčelím malé prostranství, ostatní průčelí obklopuje zahrada, která směřuje k plavebnímu kanálu. Obdélný prostor mlýna je v přízemí i v patře dispozičně členěn pouze technologickým mlynárenským zařízením. Přístavek – obydlí mlynáře na levé straně jižního průčelí je v přízemí rozdělen jednou příčkou na dvě menší místnosti, v patře tento prostor rozdělen není. V přístavku v patře dvě pravoúhlé okenní otvory s dřevěnými kastlovými okny osazenými v líci zdiva. Hlavní průčelí budovy je pětiosé se vstupem asymetricky umístěným na levé straně budovy. Přízemí člení jedna úzká a jedna široká pravoúhlá okenní osa. Ve zvýšeném přízemí plechové dvoukřídlé dveře. V 1. patře pět pravoúhlý okenních os s kovovými okenními výplněmi. Střední osa je slepá, v níž je osazen obraz Madony s dítětem (olej na plechu). Severní – zadní průčelí má zachovaný kamenný sokl a pískovcové ostění čtyř zaslepených oken, jinak jsou fasády hladké, ukončené barokně profilovanou korunní římsou. Na severní straně vysazená konstrukce pavlače, na níž byl stroj elektromotoru. Zdivo nosných stěn o tloušťce přes 135 cm bylo založeno v 16. století. Pod omítkou hlavního a zadního průčelí jsou zřetelné široce valené cihlové oblouky. Okna i dveře jsou z roku 1924, dílem dřevěná, dílem kovová, zachovávají většinou okenní otvory v obvodovém zdivu. Obdélný prostor mlýna je v přízemí i v patře dispozičně členěn pouze technologickým mlynárenským zařízením. Pod omítkou v interiéru vystupují oblouky původních konstrukcí. Okna v interiéru jsou osazena do hlubokých špalet, které se směrem ven kónicky zužují. Povalový strop je posazen na hranolové pilíře. Pod omítkou v interiéru vystupují oblouky původních konstrukcí. Střecha mlýna vysoká dvoupatrová valbová se složitou krovovou konstrukcí kryta pálenými taškami. Přístavek kryt pultovou střechou s pálenou taškou.