výklenková kaplička

Výklenková kaplička při cestě, odbočující ze silnice z Bystřice do Líšna, je jednoduchá zděná stavba obdélného půdorysu opatřená vápennou omítkou. Hlavní severní průčelí člení pilastry s římsovou hlavicí a výrazně profilovaná korunní římsa. Pilastry vymezují pole centrálního půlkruhového výklenku s ozdobnou kovanou mřížkou. Dvoukřídlou mřížku tvoří vertikální pruty v pravidelném rozestupu. V horní části mezi pruty vyniká zavěšený liliový ornament. Průčelí zakončuje frontonový štít půlkruhového tvaru s profilovanou římsou. Obě boční průčelí flankují při nárožích pilastry. Zadní jižní průčelí je hladké bez členění. Zaoblenou stříšku kryjí prejzy. Ve vrcholu je osazen jednoduchý kovový latinský křížek. Předmětem ochrany je výklenková kaplička na parc.č.1599/1.