venkovský dům

Zemědělská usedlost s rozlehlým obytným stavením a úhlovou formou dvora reprezentuje dům Strážnického Dolňácka, jeho mladší vrstvu. V půdorysu se jedná o dům s dispozicí dvou napojených dvorních traktů. Obytné stavení má rozvinutou prostorovou skladbu se dvěma obytnými místnostmi situovanými za sebou a se světničkou – výměnkem na protilehlé straně od prostorné síně. Obytné stavení na obdélném půdorysu je traktováno třemi sdruženými okenními osami a jednou samostatnou. Okna jsou pravoúhlá se segmentovým záklenkem, lemovaná hladkou šambránou posazenou na profilovanou parapetní římsu. Vstup do domu jednokřídlými dřevěnými dveřmi je akcentován shodnou architektonickou profilací. Vjezd do dvora dvoukřídlými dřevěnými vraty je ponechán bez zdobných prvků. Fasáda členěna soklem s modrou podrovnávkou a zaoblenou návojovou římsou. Podstřešní římsa nese sedlovou střechu, krytou pálenou bobrovou taškou. Dům v nároží ukončuje hladká štítová stěna vybíhající v trojúhelníkový štít, oddělený římsou z pálené střešní krytiny. Na obytné stavení jsou na severní straně dvora napojeny původní chlévy, které byly přebudovány na kuchyni, v polopatře hospodářského stavení se nachází sýpka. Dvorní trakt je kryt sedlovou střechou.