Ústřední sociální pojišťovna (nyní Česká správa soc. zabezpečení) se strojovou kartotékou

Budova kartotéky (čp.2383) je obdélného půdorysu, situovaná vpravo od hlavní budovy Správy sociálního zabezpečení. Pětipatrová se šestým ustupujícím patrem, členěná horizontálními pásy oken. Při kratší boční fasádě připojena hranolová hmota schodiště. Fasáda hladká, terasa ustupujícího patra zakončena zábradlím z doby vzniku. Interiér: Strojová kartotéka (v čp.2383) zabírá první dvě podlaží objektu, další patra kancelářská. Kartotéka jdoucí přes dvě patra a je tvořena ve středu dispozice dvěma bloky o výšce 6 m., v nichž jsou uloženy jednotlivé zakladače o délce 3 m. Kolem středního bloku zakladačů probíhá široká chodba, na zemi a ve stropě s jeřábovými drahami, v nichž se pohybují pojízdné pracovní plošiny pro obsluhu kartotéky. Mechanismus umožňuje pohyb plošin všemi směry podél stěny se zakladači, kovové prahy na vodicích drahách ve vodorovném i kolmém směru zajišťují přesné nastavení plošin.