kaple Navštívení Panny Marie

Zděný omítaný objekt kaple Navštívení Panny Marie tvořící dominantu historického jádra obce Přehýšov byl vystavěn v roce 1893. Jedná se o orientovanou jednolodní stavbu s užším a nižším pětibokým presbytářem a hranolovou věží v průčelí, krytou oplechovanou stanovou stříškou. Sokl hladký. Vnější stěny člení odstupňované opěráky, zakončené pultovými stříškami. Plochy stěn člení slohově odpovídající okenní otvory (vysoké štíhlé zakončené lomeným obloukem), jejichž výplně v prostoru presbyteria částečně zdobí dochované barevné mozaikovité vitráže. Pozoruhodný je samostatný přímý vstup do prostoru presbytáře, situovaný pod okenním parapetem. Korunní římsa profilovaná. Střecha nad lodí sedlová, s vaznicovou krovovou konstrukcí se stojatými stolicemi, nad presbytářem valbová, krytina z keramických drážkových tašek. Vnější omítky jsou tvořeny pravidelnou pásovou bosáží, doplněné hladce omítnutými opěráky. Interiér: Prostor obdélné lodi je zaklenut valenou klenbou s výsečemi, tvořenou dřevěnou „falešnou“ konstrukcí. Nad vstupem do lodi kruchta s dřevěným zábradlím, které pochází ze stejné truhlářské dílny jako dochovaná rámová konstrukce varhan a kazatelna v blízkosti levého bočního oltáře. Z kůru vede vstup do samotné části věže se dvěma zvony. Hrotitým profilovaným triumfálním obloukem je oddělen prostor kněžiště, zaklenutý paprsčitou klenbou s výsečemi, s původním oltářem nesoucím obraz Panny Marie. Dlažba v interiéru kaple je keramická, mozaikovitě barevně vyskládaná.