socha sv. Jana Nepomuckého

Socha je situována na pravém břehu řeky Střely při Čoubově mlýně, před mostem přes řeku Střelu mezi vzrostlými stromy. Pískovcová socha světce na pískovcovém podstavci sestávajícím z pěti částí. Podstavec tvoří šestistěn o výšce 59 cm a stranách 65 cm a 45 cm, přičemž kratší strany jsou zaoblené. Na něm stojí postupně další dva šestistěny o rozměrech 40 x 61 x 41 cm a 20 x 55 x 35 cm. Na něm stojí šestistranný sloupek o výšce 75 cm po stranách s volutami a na čelní straně s černě provedeným nápisem: „Ku cti a chvále // sv Jana // věnoval // Jan Zimmerhakl // L P 1892 // Obnoveno // L P 1907“. Sloupek je ukončený odstupňovanou 25 cm vysokou římsou. Na podstavci stojí barokní socha sv. Jana Nepomuckého v tradičním ikonografickém provedení o výšce 200 cm, související sochařským rukopisem s manětínskou barokní plastikou. Postava světce s mírně nakročenou a do strany vytočenou pravou nohou, spočívající na drobném podstavci - knize, pravou nataženou a dolů spuštěnou rukou přidržuje před tělem poměrně velký krucifix, který v horní části podpírá levou rukou, ohnutou v lokti. Hlava směřuje dopředu, je jen mírně nakloněna k levému rameni. Na soše patrné zbytky původní polychromie. Socha sv. Jana Nepomuckého původně stála v Rabštejně u Horova mlýna a zřejmě v roce 1892 byla přesunuta na současné místo. Podle dochovaných vzpomínek mlynáře Zimmerhakla s tímto transferem majitel panství, hrabě Lažanský, původně nesouhlasil, ale nakonec byl spokojen, jelikož se zde s Janem Nepomuckým potkával častěji než v Rabštejně. Data uvedená na podstavci se pravděpodobně vztahují k transferu sochy z okolí k Čoubovu mlýnu nebo její opravě. Socha snad patří do souboru soch pořízených na Rabštejně za Lažanských v 18. století a podobně jako všechny rabštejnské sochy byla přesunuta na jiné místo.