Loreta
Cheb
Cheb
Hrozňatov
Starý Hrozňatov
loreta

anotace

Barokní poutní areál Maria Loreto s kaplí Panny Marie Loretánské byl postaven chebskými jezuity v letech 1664–1689 u farního kostela sv. Ducha z roku 1557. Jeho předlohou byla Svatá chýše, renesanční bazilika v italském Loretu.

Pro dějiny okresu významná stavba, tvořící krajinnou dominantu.

stav zachování památkové hodnoty

1959 - stavba je úplně zbavená vnitřního vybavení a stavebně chátrá; západní vstupní věž má strženou strženou střechu, všechny budovy trpí vlhkostí a nedostatečným udržováním. Obytná budova, která stávala proti západnímu křídlu ambitu, byla r. 1959 stržena. 1998 - po rekonstrukci

popis

Areál je tvořen centrální kaplí Panny Marie Loretánské, kolem níž jsou kryté ambity s nárožními kaplemi Panny Marie, sv. Jáchyma a sv. Anny, sv. Zachariáše a sv. Alžběty a sv. Františka. Vstup do areálu je hodinovou věží se zvonicí s výjimečnou dvojitou cibulovou střechou, jeho závěr pak tvoří polygonální kostel sv. Ducha. V roce 1688 byla k obvodu připojena kaple sv. Kříže a kaple Loučení.

• Kód CZ 15225, Starý Hrozňatov, ves, Starý Hrozňatov, Cheb, Karlovarský kraj