tvrz - tvrziště Prohořský hrádek, archeologické stopy

V těsném sousedství dvora je oválné tvrziště zařezávající se od rybníka do louky. Obklopeno je mohutným a širokým příkopem (původně zřejmě vodním) z V, J a Z strany, ze S bylo chráněno tůněmi a rybníčky navazujícími na J břeh rybníka. Příkop je přepažen na SZ úzkou šíjí, snad původním přístupem. Delší osou je tvrziště orientováno ve směru S – J. V JV části je do tělesa tvrziště zahlouben sklep z lomového kamene (místy použity jednotlivé cihly) a valenou klenbou. Rozměry sklepa jsou cca 8x4 m, orientován je opět ve směru S – J, výška pod vrcholkem klenby je asi 2,3 m. Ze vchodu z J části příkopu je zachovaná jeho levá část. Ačkoli bylo dosud uváděno, že na lokalitě nejsou zbytky zdiva, při kontrole se podařilo zjistit zbytky zdí budovy nad sklepem. Jde o V zeď stojící na hraně svahu do příkopu a Z zeď v rozpoznatelné délce asi 5 m. V S části zaniklé stavby je odkryta větrací šachta sklepa. Stavba zřejmě kopírovala rozměr sklepa a jde tak pravděpodobně o doklad, že sklep nebyl vybudován až po zániku tvrze (pokud ano, tak i s nadzemní stavbou). Hustá rumištní vegetace – vzrostlé křoviny (např. bez), listnaté stromy, kopřivy – na tvrzišti i v příkopu.