kostel sv. Petra Na Poříčí

Areál kostela situovaného v centru středověké obce se skládá z těchto objektů: 1 - kostel sv. Petra na Poříčí 2 - zvonice 3 - hřbitov Z pův. románské baziliky z pol. 12.stol. se dochovalo jen přestavěné torzo. Ve 14. stol. gotická přestavba, v 17. stol. kostel vyhořel a v rámci oprav byl zbarokizován. V letech 1874-1879 provedl arch. J. Mocker regotizaci objektu včetně tympanonu hlavního portálu se sochami Krista a sv. Petra od L. Šimka. Kostel je dnes trojlodní stavba s dvojicí románských hranolových věží a gotickým chórem na polygonálním půdorysu. Loď i chór jsou zastřešeny sedlovou střechou. Na severu je umístěna kaple s jehlancovou střechou, nízká loď a obdélná sakristie zastřešené dvěma příčnými sedlovými zvalbenými střechami. Na jihu je boční, původně nižší, pozdně gotická loď s trojicí valbových střech osazených kolmo k hlavní lodi. Exteriér zbaven omítek, závěr a boční zdi opřeny odstupňovanými opěráky. Dochovaný barokní mobiliář. Mohutná hranolová solitérní zvonice vyzděná z pískovcových kvádrů, neomítaná, s barokní bání s hodinami završenou lucernou. Datace založení na nápisové desce - 1598. Průjezdem ve věži byl vstup na hřbitov, ohradní zeď odstraněna v rámci regotizace. Dnes volný prostor u kostela oplocen a parkově upraven.