kostel sv. Vojtěcha

Kostel vznikl při založení předlokační osady. Pův. stavba se dochovala v dnešní sev.lodi. Po založení Nového Města byl rozšířen přístavbou hl. lodi, hřbitov se připomíná r. 1385. Rozsáhlá barokizace proběhla v l.1671-93. Ještě r.1871 stál kostel uprostřed hřbitova, v malebné skupině s farou, věží a zvonicí, ohrazený zdí s třemi vchody. R.1874 započala regotizace, při ní byly v presbytáři nalezeny zbytky středověkých nástěnných maleb. Byla také zbořena stará ohradní zeď hřbitova a prostor býv. hřbitova osázen stromy. Další úpravy proběhly v letech 1930-32. Kostel dnes stojí obklopen ulicí, na její druhé straně zůstala zvonice a bývalá márnice. Bývalý hřbitov připomíná kříž, náhrobky ve stěně při faře a kříže ve vzorku dláždění. K areálu kostelu patří barokní socha sv. Jana Nepomuckého - v nice při vstupu do kostela. Kostel má nepravidelný půdorys s přístavkem kaple, což spolu se zaobleným nárožím záp. fasády budí dojem centrální stavby. Je však podélný, k obdélné hl. lodi a pětiboce ukončenému presbytáři se na sev. straně připojuje boční gotická loď, ze které jsou přístupné barokní kaple a předsíň s bočním vchodem. Je zastřešen složitým systémem sedlových a valbových střech a stříšek, nad křížením se sanktusníkovou věžičkou. Zvonice je vysoká hranolová věž, patrně gotického původu s cibulovou střechou, upravená r.1700. Bývalá márnice je přistavěna ke zvonici. Je to drobný přízemní objekt s profilovanými šambránami a pultovou prejzovou střechou.