kostel sv. Michala

Areál se skládá z kostela a bývalého hřbitova. Románský kostel v Opatovicích, v r.1348 zahrnutý i s přilehlým osídlením do Nového Města, byl v r.1369 zbořen a nahrazen stavbou gotickou na nepravidel. půdoryse, přestavba a dostavby ve 14.-17. stol. V 18. stol. kostel zbarokizován včetně přestavby věže. V r. 1787 kostel odsvěcen a prodán němec. protestantům, kteří jeho fci obnovili, provedli staveb. úpravy vč. stat. zajištění (1882, stav. Blecha). V l.1914-15 byla provedena jeho regotizace (stav. Koloschek), 1920 vnitřní úpravy, poslední podoba až do současnosti zachována. Malý kostel z lomového zdiva zbaveného regotizací částečně omítek, na pozemku vymezeném středověkou ulič. sítí, se skládá z nesymetr. trojlodí, presbytáře na lichoběžníkovém půdoryse na vých. str., na sev. str. z barok. kaple a sakristie. U již. lodi, zevně opřené do 3 opěráků,je barok. přístavek schodiště. Na vých. je představena štíhlá hranolová věž s got. jádrem barok. upravená, omítaná. Hl. portál na sev. str., na místě pův. barokního, je novodobý gotizující vč. dveří (cca 1914). Střecha sedlová ukončená na Z štítem, věž ukončena bání s lucernou. Presbytář zaklenut hodnotnou got. klenbou, trojlodí děleno 2 dvojicemi půlkruh. arkád na masiv. sloupech, hl. loď pův. plochostropá v r.1511 zaklenuta, sev. a již loď zaklenuty. Barok. kruchta s renes. jádrem v r.1920 upravena. Okna gotická i segment. zaklenutá barokní. Hřbitov obehnaný zdí doložen již v r. 1381. Plocha ve 20. stol. upravena jako dětské hřiště.