piaristická kolej s kostelem sv. Kříže

Areál sestává z budov: 1, Kostela sv. Kříže, 2, Piaristické koleje čp. 892, 3, Piaristického gymnázia čp.856. 1,Kostel sv. Kříže Klasicistní novostavba z let 1819-21, projekt Jiří Fischer. Jednolodní neorientovaná stavba obdélného půdorysu s půlkruhově zakončeným presbytářem. Hlavní průčelí do ulice Na Příkopě členěno vysokou edikulou, tvořenou po straně vždy na vnitřní straně sloupem, na vnější pilířem s ionskými hlavicemi. Ty podpírají mohutné profilované kladí, ve vlysu nápis AVE CRUX SPES UNICA. Kladí završeno zalamovanou římsou se zubořezem. Nad ní zalamovaná atika, ve vrcholu kříž. Exteriér členěn vysokými půlkruhově zakončenými okny, zasazenými v pilastrových edikulách, s hlavním volutovým klenákem. Na severní straně pravoúhle zakončený portál. Střecha sedlová, krytina prejzová. Interiér jednolodní, klenut plackami na představených pilastrech a v presbytáři představených sloupech. Jižní strana členěna termálními okny. Presbytář klenut konchou. 2, Piaristická kolej, čp. 892 Stavba pochází z let 1760-65 dle projektu Antonína Müllera, v l. 1826-29 byla klasicistně upravena. Čtyřpodlažní palácová stavba na půdorysu písmene L. Obdélné uliční křídlo člení dva mělké rizality. Průčelí je v přízemí prolomeno pravoúhle zakončenými otvory. Je zdobeno pásovou rustikou. Od patra odděleno kordonovou římsou. Přes 1. a 2. patro prochází v rizalitech vysoký pilastrový řád. Mezi pilastry okna pravoúhle zakončená, v 1. patře se střídá trojúhelný se segmentovým frontonem. Okna 3. patra rizalitů rovněž situována mezi drobnými pilastry. Rizality završeny trojúhelnými tympanony nebo štítovými nástavci. V ose průčelí půlkruhově zakončený pískovcový portál, lemovaný edikulou s pilíři, postavenými nakoso, s volutovými hlavicemi. Na římse umístěny alegorické sochy: Víra a Věda. 3,Piaristické gymnázium, čp. 856 Stavba z let 1810-1813 a 1818-1820 dle projektu Josefa Zobela. Z let 1926-29 pochází konvikt ve dvoře. Řadová čtyřpodlažní zděná omítaná budova obdélného půdorysu na hloubkové parcele situována v pravidelné zástavbě ulice Na Příkopě. Průčelí obdélného uličního křídla je členěno ve střední části mělkým rizalitem. Parter prolomen prosklenými výkladci. Vstupní portál pravoúhle zakončený. 1.patro prolomeno obdélnými, pravoúhle zakončenými okenními osami, lemovanými šambranami, s průběžnými nadokenními římsami, drženými dvěma volutovými konzolami. Okna 2. patra obdobě členěná, završena trojúhelnými tympanony. Okna 3. patra opět průběžnými římsami. Půdní polopatro členěno příčně obdélnými okénky s šambranami. Fasádu završuje korunní profilovaná římsa se zubořezem. Přízemí od patra a druhé od třetího patra odděleno kordonovou římsou. Interiér dvoutraktový, chodby klenuty valeně s výsečemi. Schodiště nadklenuto valenou kónickou klenbou.