hotel Evropa

Areál skládající se z: 1. hotel Evropa 2. hotel Meran V letech 1954 - 1991 čp. 825 a 826 provozně spojeny v jeden celek jako hotel Evropa. Hotel Evropa: Průčelí pětipatrové s mansardovou střechou. Plocha průčelí trojdílná se zdůrazněným středem, vrcholícím vysokým štítem, s motivem půlkruhu s bohatým rámováním rostlinnými motivy a sousoším ve vrcholu štítu. I ostatní plochy charakterizovány hypertrofií forem, různě členěnými okny, omítkami několika typů, aplikací dřeva ve středním arkýři, motivů geometrických i rostlinných (mozaika ve štítu) i reliéfních glazovaných prvků. Zábradlí pojednáno v barvě zelené se zlacením. Ve 2. p. pavlač s lucernami. Dvorní průčelí členěno přirozeně podstatně jednodušší formou, ve 2. a 3. p. s plastickým pásováním. Pozoruhodná je asymetrie průčelí, pův. jsou konstrukce okenní i výkladce přízemí. V dispozici řada dekorativně náročně řešených restauračních prostorů převážně secesního výrazu. Vnitřní vybavení a výtvarné řešení z několika základních etap. Převládá výstavba i výbava secesní z doby výstavby objektu, sem náležejí povrchové reliéfní doplňky, kování, svítidla a nábytek, dlažby i nástěnné malby. Další etapa menšího rozsahu ve stylu art deco po r. 1925 ovlivnila výzdobu menší části interiérů, prostorů podest, nezávisle vznikly i historizující výmalby, např. v patrové hale. Likvidována starší neorenesanční kavárna v levém křídle, část pokojů doplněna nábytkem ve slohu art deco. V posledních desetiletích byla devastována zimní zahrada a vyřazena z funkce, situovaná v ose dvora s prosklenou ocelovou konstrukcí. Hotel Meran: Hl. průčelí náročně řešené v ploše odpovídající mimořádně úzké parcele. Zachovalo se v pův. formě, doplněno v přízemí obnovenými dveřmi a výkladci, zároveň se vstupní markýzou podle pův. projektu. Dispozice hl. budovy plochostropá, příčný třítrakt s pův. formu i detaily řemeslného charakteru. Uprostřed dispozice pův. schodiště.