kostel sv. Markéty

Kostel situovaný při SZ okraji rozlehlé návsi, po obvodě kostela nepravidelná zatravněná plocha ohraničená jen cestami. Kostel orientovaný presbytářem k východu. K protáhlé obdélné lodi připojen užší presbytář se závěrem na půdorysu třech stran osmiúhelníka, nad západním průčelím kostela vztyčena čtyřboká osová věž, po jižním boku presbytáře pravoúhlá sakristie s oratoří v patře. Presbytář si udržel zčásti gotické architektonické detaily, především odstupněné opěráky, vrcholící kombinací strmého pultu a sedlové stříšky a rozšířená lomená okna. Členění sakristie, lodi i věže romanticko-gotické z roku 1846. Sedlová střecha s valbami, doplněná nad lodí volskými oky, tašky bobrovky. Na věži střecha tvořená dvojicí jehlanců s hrotnicí a křížem ve vrcholu, krytá plechem. Sokl lehce předsazený a hladce omítnutý, korunní římsa zděná s jednodušší profilací. Omítky hladké bez členění. Na části SV nároží lodi odkryta kvádrová armatura. Boční stěny lodi jsou v západní části zvýrazněny mělkými rizality, členěnými nárožními lisénami a vysokým polem s lomeným závěrem, do něhož jsou vsazena nad sebou dvě okna v plochých šambránách - v úrovni přízemí kruhové, v patře okno tvaru trojlistu se zaoblenými laloky. Okna lodi hrotitá s omítkovou špaletou, čtyři na každém boku lodi. Na jižní straně lodi zhruba v ose pravoúhlý portál s odsazenými konzolkami v horních rozích, vpravo od vstupu zazděný gotický lomený profilovaný portál (obílený) se středovým hruškovcem, postranními odsazenými výžlabky, oblounky a zářezy na okrajích. Nároží závěru zesílena opěráky s jednou odsazeným čelem vyskládaným z kvádrů (obíleny); v západní části severní stěny v omítce naznačený zrušený vchod se segmentovým zakončením. Presbytář osvětlený čtyřmi na výšku obdélnými okny s lomeným záklenkem (jedno v jižní zdi a ostatní ve stěnách závěru), nálevkovité špalety obloženy kvádry a profilované vyžlabením, ve střední části síly zdi pruty zaniklých kružeb. Sakristie s oratoří – fasády člení předsazený omítnutý sokl, nárožní lisény, nad nimi průběžný profilovaný pás a profilovaná korunní římsa. Ve všech stěnách vysoké jednoosé šambránové pole s lomeným zakončením, v něm vložena v obou podlažích trojlaločná okna (zčásti zazděná), v jižním průčelí v přízemí obdélný vstup (shodný s jižním vstupem lodi). V západním průčelí v šířce věže mělký rizalit, členěný pásovou rustikou, v jeho ose lomený pseudogotický portál, nad ním v úrovni kruchty trojlisté okno v ploché šambráně. Nad západním průčelím vyrůstá hranolová věž, členěná zhruba na rozhraní spodních třetin výšky kordonovou římsou výrazné profilace - vzniklá spodní etáž s kruhovým okénkem v západním průčelí členěna lisénovými rámci, v horním dílu věže nárožní lisény a průběžný sokl nad etážovou římsou, okna vysoká obdélná s lomeným záklenkem, nad ním kruhové ciferníky hodin, nad nimi stlačeným obloukem zvednutá korunní římsa.