radnice

Jednopatrová zděná nárožní novorenesanční budova, o 7x6 osách, v severovýchodním nároží náměstí T.G.M, na půdorysu „L“. Střecha sedlová pokrytá esovkami. V nároží mírně vystupuje hranolové věžovité těleso, v nárožích otupené, o 1x1 ose, ukončeno kupolí na čtvercovém půdorysu. Kupole ukončena lucernou s makovičkou a korouhvičkou. Jižní průčelí do náměstí o sedmi osách. Pátá osa od východního nároží v rizalitu. Sokl obložen žulovými deskami a ukončen římsou. Mimo věž a rizalit v soklu čtvercová okna s dekorativními mřížemi. Přízemí členěno vodorovnou párovou boplněmi, průběžnou podokenní římsou, tence hladce orámovaná. Přízemí ukončeno profilovanou kordonovou římsou. Okna v patře stejného typu jako v přízemí, navíc s trojúhelnými po obvodu římsovitě profilovanými suprafenestrami nesenými na stranách drobnými konzolkami a se štukovým dekorem v tympanonech. Nadpražími oken probíhá přímý hladký pás. Okno v rizalitu sdružené, v parapetu plastická výzdoba -andílek a na stranách po jednom štítovém erbu s větvičkami. V nárožích rizalitu lisény s hladkými vodorovnými pásky, ve vrcholech lisén drobné kartuše. V ose věžovitého tělesa francouzské okno a balkónek nesený dvojicí konzol s dekorativním kovaným zábradlím. U otupených nároží lisény s hladkými vodorovnými pásky, ve vrcholech lisén drobné kartuše. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou podloženou drobnými konzolkami a mírně profilovaným pásem. Nad korunní římsou, nad rizalitem, zděný štítek na nízké atice. Na stranách atiky po jednom obelisku. Štítek ve středu s půlkruhově uzavřeným oknem, členěný čtveřicí pilastrů, ukončený profilovanou římsou podloženou konzolkami a mírně profilovaným pásem. Nad římsou drobný nástavek ukončený trojúhelným orámovaným štítkem ve středu s mušlí, posazeným na římse. Nad korunní římsou věžovitého tělesa na nízké atice balustráda, z jejíž středu vyrůstá drobný štítek s půlkruhově ukončeným otvorem a trojúhelným ukončením. Pod štítkem v balustrádě výplň s plastickým rostlinným dekorem. Uliční východní průčelí o šesti osách, se středním tříosým rizalitem. Sokl obložen žulovými deskami a ukončen římsou. Ve druhé ose pod úrovní terénu obdélný vstup s dřevěnými jednokřídlými dveřmi se zamřížovaným nadsvětlíkem. Přístup kamenným přímým schodištěm při obvodové zdi. V úrovni terénu ohrazeno zábradlím. V ostatních osách soklu, krom věže, čtvercová okna s dekorativními mřížemi. Členění a okna přízemí jako u průčelí do náměstí. V ose věžovitého tělesa, v přízemí, obdélná nápisová deska, hladce orámovaná, ukončená trojúhelným frontonem. Přízemí ukončeno zalamovanou profilovanou kordonovou římsou. V patře v ose věžovitého tělesa půlkruhová nika ukončena konchou se sochou Pravdy. Nika obdélně orámovaná s hladkou parapetní výplní a podokenní průběžnou římsou. Nika s náběžní římsou, oblouk s archivoltou a vrcholovým klenákem. Nad obdélným orámováním niky trojúhelný fronton na stranách nesený konzolkami a ve středu se štukovým dekorem s maskou. U otupených nároží lisény s hladkými vodorovnými pásky, ve vrcholech lisén drobné kartuše. Rizalit v patře členěn lisénami s hladkými pásy, ve vrcholech štukové kartuše a v krajních štukový dekor s maskami. V rizalitu tři okna ukončena obloukem, s ventilačkou a poutcem, za lícem zdiva, parapetními výplněmi s kuželkami balustrády a podokenní průběžnou římsou. Na stranách oken pilastry s náběžními římsovými hlavicemi, oblouky s archivoltou a vrcholovým klenákem s akantovým listem. Ve cviklech štukový rostlinný dekor. Nad okny trojúhelné frontony v tympanonech se štukovým dekorem s maskou. Na stranách rizalitu po jedné ose, okna jako v patře průčelí do náměstí. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou podloženou drobnými konzolkami a mírně profilovaným pásem. Nad rizalitem ve střední ose zděný štítek na nízké atice, na stranách úseky atiky s balustrádou. Na stranách atiky štítku a balustrády obelisky. Ve středu štítku čtvercové pole s plastickým motivem znaku města, na stranách po jednom pilastru nesoucím profilovanou římsu podloženou drobnými konzolkami, na římsu dosedá trojúhelně ukončený nástavek, na stranách nástavku po jedné kouli. Nad korunní římsou věžovitého tělesa na nízké atice balustráda, z jejíž středu vyrůstá drobný štítek s půlkruhově ukončeným otvorem a trojúhelným ukončením. Pod štítkem v balustrádě výplň s plastickým rostlinným dekorem. Dvorní fasády bez výzdoby, o 3x5 osách, členěné soklem, profilovanou kordonovou a korunní římsou. V závěru uličního křídla rizalit a v hlavním křídle rizalit schodišťového tělesa. Sokl obložen žulovými deskami. V přízemí schodišťového rizalitu obdélný vstup s kamenným ostěním. Dveře dřevěné dvoukřídlé profilované a s nadsvětlíkem. Okno v mezipatře obdélné s barevnou vitráží se státním a městským znakem. Okna v osách většinou obdélná s ventilačkou a poutcem, za lícem zdiva, s podokenními římsami, orámovaná tenkými šambránami s lištou.