socha sv. Jáchyma

Sv. Jáchym, otec Panny Marie je zobrazen stojící v kontrapostu s mírně předsunutou levou nohou. Figura je esovitě komponována, sv. Jáchym je oděn v bohatě drapovaném spodním rouchu a svrchním plášti s kapucí na hlavě. Plášť kryje ramena a v mírně rozevlátých záhybech splývá k zemi. Cíp pláště je zachycen u pasu u pravého boku a částečně tak zahaluje také spodní polovinu postavy. Sv. Jáchym levou rukou přidržuje zavřenou knihu, pravici ohnutou v lokti si tiskne k hrudi. Hlava je pootočena k pravému rameni a mírně zakloněna, pohled tváře s dlouhým vousem, směřuje vzhůru. Figura je osazena na nízkém kvadratickém plintu na čtyřbokém soklu. Profilovaná širší patka, přechází v užší střední hranol, ukončený vyloženou profilovanou římsou, dekorovanou žlábkováním. Přední a boční strany soklu jsou opatřeny rytými obdélnými rámy s ujmutými rohy (bez nápisu).