zámek

Volně stojící jednopatrová budova na obdélníkovém půdorysu. Východní průčelí směrem k městu je členěno ve střední části předsazeným trojosým rizalitem s v přízemí pravoúhlým, půlkruhově zaklenutým vjezdem. Přízemí rizalitu zdobeno pásy v omítce, ukončeno profilovanou římsou. Patro zdůrazněno empírovým sdruženým trojdílným oknem, členěným pilastry s římsovou hlavicí nesoucími průběžné kladí. Rizalit završen trojúhelníkovým tympanonem, vyplněným rozvilinovým ornamentem, v jehož středu je osazen erb Chorinských korunovaný hraběcí korunou. Fronton je dekorován zubořezovým ornamentem. Ve střeše nad rizalitem hranolová patrová věž s hodinovým strojem ve spodní části a patrem s úzkým vysokým pravoúhlým oknem s půlkruhovým záklenkem s profilovanou archivoltou. Plocha věže členěna dvěma pilastry s římsovou hlavicí nesoucími průběžné kladí. Věž členěna shodným architektonickým členěním na všechny čtyři strany. Východní průčelí traktováno asymetricky 8 + 7 okenními osami, v přízemí několika zazděnými. Fasáda v přízemí zdobena pásy v omítce. Kordónová římsa odděluje první patro s pravoúhlými okenními osami lemovanými profilovanými šambránami a rovnými nadokenními římsami. Hladká fasáda završena podstřešní profilovanou římsou s pásem zubořezového ornamentu. Nároží zámku jsou na všech stranách zdůrazněna nakoso postavenými dvoupatrovými věžovitými stavbami a o 1 + 1 + 1 okenní ose. Věže jsou zakončeny čtyřmi kvádry, mezi nimiž bylo původně železné zábradlí. Jižní zahradní fasáda zámku je opět akcentována středním rizalitem s předstupujícím pravoúhlým balkonem vyneseným na čtyřech dórských sloupech. V patře je rizalit zdoben třemi empírovými francouzskými okny členěnými dvěma hranolovými sloupy s římsovou hlavicí, které nesou profilované archivolty spojené kordónovou římsou. Rizalit ukončuje trojúhelníkový štít. Pod štítem je na hladké ploše fasády osazen reliéf erbem Chorinských – dva buvolí rohy s račími klepety proti sobě obrácenými. Po stranách erbu polo ležící postavy dvou štítonošů. Boční křídla zahradního traktu prolomena čtyřmi pravoúhlými okenními osami v patře posazenými na průběžné parapetní římse. Okna jsou lemována pilastry s římsou hlavicí, které nesou kladí a nadokenní římsu. Korunní profilovaná římsa zdobená pásem se zubořezem nese nízkou atikovou zídku členěnou vystupujícími čtvercovými poli s vpadlinami a úseky obdélných zapuštěných polí opět s vpadlými středy. Fasáda hladká. Na západní straně předstupuje před rovné křídlo zámku půlkruhový „čestný dvůr“ uzavřený branou s barokními kamennými vázami. „Čestný dvůr“ vymezují dvě půlkruhová přízemní křídla s pravoúhlými dvoukřídlými vstupy, nad nimiž jsou provedeny oblouky. Protější budova členěna průběžnou římsou a nadokenními oblouky. Budovy sloužily jako kočárovna. Západní zámecký trakt je traktován středním rizalitem s jednou okenní osou, zdobenou hladkou nadokenní římsou, která je flankována sdruženými pilastry. Rizalit završen trojúhelníkovým tympanonem. Boční křídla prolomena 7 + 7 pravoúhlými okenními osami s hladkými šambránami a úseky hladkých nadokenních říms. Severní fasáda v přízemí členěna 13 okenními osami. Plochy omítky mezi nimi jsou zdobeny pásy. Kordónová římsa odděluje 1. patro, u něhož je akcentováno střední pole dvěma pilastry flankujícími jednu okenní osu s profilovanou šambránou a nadokenní římsou. Boční úseky fasády jsou prolomeny vždy po 6 pravoúhlých okenních osách s profilovanou šambránou a nadokenní římsou. Střecha sedlová, krytá bonským šindelem. Fasáda nádvoří hladká, členěná pouze pravoúhlými nezdobenými okenními osami v líci zdiva a průběžnými kordónovými římsami. Nároží je do dvora zdůrazněno sdruženou okenní osou a atikou s termálním oknem. Interiér zámku s dochovanými barokními klenbami, sloupy, schodištěm. Ochozové chodby s křížovými klenbami, v 1. patře zdůrazněné štukovými pásy s rostlinným dekorem. Hlavní sál se štukovým stropem s rodovými erby Chorinských a Trauttmansdorffů.