památník generála Laudona

Na zděné baště se střílnami tvořící velmi originální podstavec je osazen pylon se záměrně ulomenou špičkou odkazující na konečnost lidského života a nesoucí portrétní medailon Laudona. Při tvorbě medailonu zachycujícím přísně profilové poprsí generála se patrně O. Schweigl inspiroval rozšířenou grafickou předlohou od slavného vídeňského portrétisty a siluetisty Johanna Hieronyma Löschenkohla (1753-1807) datovanou do let 1788 až 1789. Je zajímavé, že Löschenkohlův portrét (v odlišném orámování s vojenskou tematikou) byl vložen i do úmrtní knihy k zápisu o generálově skonu. Medailon přidržuje spoře oděný chlapec, jehož postoj odkazuje spíše než na oslavu generála, na jeho smrtelnost. Přejímá tak funkci erótu či géniů smrti známých z dobových sepulkrálních památek. V souladu s tím drží v pravé ruce (dnes již jen část) dohasínající pochodeň. Vojenskou tematiku pak dokreslují zbraně a zbroj u paty pylonu.