park u zámku

Zámecký park se rozkládá před jižním průčelím zámku a je ztvárněn přírodně-krajinářským způsobem. Parkem protéká řeka Morava, která tvoří jeho východní hranici. Z centrálního portiku zámku vybíhá hlavní kompoziční osa parku. Před zahradním průčelím zámku je vymezen drobný formální parter. Na křížení cest, které jsou lemovány tvarovanými živými ploty, leží oválný bazén s vodním střikem. Záhony jsou osazeny módními kvetoucími keři, trvalkami a okrasnými trávami. Parter v prostoru zdůrazňuje symetrická výsadba čtveřice stromů. Na parter navazuje rozlehlá centrální louka, která je z východu a západu uzavřena rozvolněnými skupinami stromů s bohatým podrostem stálezelených keřů. Do louky vstupuje několik solitérních listnatých i jehličnatých stromů. Na jihu uzavírá louku přírodně řešený bazén, ležící na zmiňované kompoziční ose, s dekorativně pojatým schodištěm. Po obvodu celé této plochy parku je vedena okružní parková cesta. Poblíž zámku je vytvořena novodobá dřevěná pergola s popínavými dřevinami. Na západ od tohoto prostoru je kompozice parku určována dalšími dvěma přírodně pojatými a vzájemně propojenými bazény. Přes propojení jsou vedeny mosty. Jeden z nich zpřístupňuje ostrov. Menší travnaté plochy jsou mozaikovitě členěny zapojenými a rozvolněnými skupinami stromů a keřů. Prostoru dominuje budova z roku 1851 s novodobým využitím, která sloužila jako dům správce. V území je patrný násep někdejší úzkokolejné dráhy, který je využíván jako pěší propojení parkem. Při vstupu do parku od přístaviště, které leží před západním průčelím zámku, je zrestaurovaná výklenková kaple – poklona sv. Františka Xaverského pravděpodobně z přelomu 18. a 19. století. Dále na západ navazuje na okrasnou část parku někdejší, v torzu dochovaný, prostor zámeckého zahradnictví. Převážná část plochy je využívána jako sportoviště s několika tenisovými kurty. Z historického tropického skleníku se zachoval centrální zděný prostor, který se stane součástí nového funkčního prostoru, jehož realizace se tam připravuje. Novodobé tenisové kurty na jihu sousedí s nejnovější částí parku s bludištěm a štěpnicí, která byla takto upravena podle projektu prof. Ing. Ivara Otruby, CSc. (studie z roku 1993, realizace 1998). Návrh byl však tehdy realizován jen z malé části a ne zcela přesně dle jeho projektu. Byl vysazen rondel z platanů a stromořadí z okrasných hrušní lemujících osovou cestu. Při vegetačních úpravách v roce 2009 byl ale jeho návrh znovu použit a v roce 2012 zrealizován. Stromořadí z okrasných hrušní bylo nahrazeno jabloňovou palmetou. Dále tam byl založen ovocný sad s krajovými odrůdami jabloní. Na okraji štěpnice směrem k řece Moravě je vysazena řada třešní, na opačném okraji plochy oskeruše. Zbývající část parku se rozkládá za řekou Moravou a je přístupná litinovou lávkou z roku 1911, která byla součástí zmiňované úzkokolejné dráhy. Poblíž mostu stojí pomník generála Laudona z roku 1790. Centrální louce za řekou Moravou dominuje zrestaurovaná zahradní stavba – hudební pavilon (Orchestra) z 2. čtvrtiny 19. století. Do louky vstupují majestátní solitérní stromy. Dále k jihu má park charakter přírodě blízkého krajinářského parku s převahou zapojených porostů domácích dřevin. Od ulice tř. Masarykova je park oddělen novým litinovým plotem s podezdívkou. Zbývající část parku rozkládající se západním směrem sloužila v historii jako bažantnice. Dnes jde o přírodě blízký zapojený porost převážně domácích dřevin. V letech 2018 až 2020 v něm byl realizován projekt, jehož cílem bylo rozšíření biotopů pro zvláště chráněné druhy hmyzu, zejména pak zvláště chráněného a kriticky ohroženého krasce dubového. Vysazena tam byla nová generace dubu letního. Pro vývoj krasce dubového v ní byly instalovány kmeny dubů, za tím účelem zvlášť do parku pořízené.