klášter františkánů s kostelem P. Marie Sněžné

Františkánský (pův. karmelitánský) klášter s chrámem byl založen císařem Karlem IV., ve 14. stol. (1347) v souvislosti se založením Nového Města. Pův. jednolodní kostelík byl na severní straně souč. chrámu. Stavba areálu řádu karmelitánů ve stylu vrcholné gotiky probíhala až do začátku 15. stol., kdy byl poničen husity a opuštěn. V r.1435 návrat řeholníků, ale bez fin. prostředků, na konci 16. stol. prakticky neexistoval. V r.1603 získali areál františkáni, od zač. 17. do konce 18. stol. obnova a nepřetržité přestavby a dostavby chrámu i vlastního kláštera. Na konci 18. stol. provedena zásadní klasicist. přestavba objektu před kostelem. Od 80. let 19. stol. do 40. let 20. stol. řada renovací bez závažného vlivu na celkový vzhled. V r. 1950 areál zabrán státem, v 80. letech rekonstrukce zahrady, v r. 1991 vrácen františkánům. Průběžná údržba, v současnosti úpravy částí pro nová využití.Velká nepravidelná parcela mezi ul. Palackého, Jungmannova a Václavským a Jungmanovým nám. je dnes zastavěna kostelem s býv. hřbitovem na SV straně, budovou pův. fary s bočními křídly v místě nedostavěné lodi, na J straně kostela budovou konventu kolem dvou vnitřních dvorů orientované do zahrady se zahradním altánem. Areál zahrnuje tyto stavby: 1 - kostel P. Marie Sněžné, 2 - nádvoří před kostelem +sochy, 3 - fragment pův. kostela, 4 - bývalý hřbitov, 5 - klášter +sochy, 6 - Františkánská zahrada, 7 - altán v zahradě, 8 - zahrada před čp. 753