palác Škodových závodů

Starší část paláce Škodových závodů z l. 1925-26 má půdorys nepravidelného pentagonu. Do jeho bloku pronikají dva dvory a tři velké světlíky. Je podsklepený, konstrukci patrně tvoří železobetonový skelet. Kamenná fasáda do Jungmannovy ul. je čtyřpatrová s 5. p. částečně ustupujícím a s mansardou, má šířku 14 okenních os. Levé nároží architekt ve výšce 2.-4. p. a v šíři dvou os vykrojil. Fasádu člení pilastry s jednoduchými hranolovými hlavicemi, obdélné desky parapetů, nad 4. p. končí mohutnou římsou zabstrahovaného dórského typu. Hladký parter s výkladci je obložen růžovým kamenem. Vpravo v osách 9-11 z něj vystupuje mohutná pravoúhle protvářená edikula vchodu s terasou na střeše. Fasáda v Charvátově ul. č. 2 a 4 z l. 1925-26 má šíři 26 os. Je čtyřpatrová, vpravo ji převyšuje šestiosý, vlevo pětiosý pětipatrový rizalit s mansardovou nástavbou, celá stavba zde má dvoupodlažní mansardovou střechu. Parter bez výkladců je tu prolomen dvěma vchody s původními dveřmi s klikami a bránou s vjezdem do dvora. Architektonické články se shodují s fasádou do Jungmannovy ul. Za hl. vstupem z Jungmannovy ul. následuje přízemní vstupní hala, do jejíhož prostoru symetricky vstupují pravoúhlé plastické články, vlevo za ní pak hl. schodiště s architektonicky ztvárněnými zábradlími a okenními skly. V původních interiérech vynikala hala se složitou železobetonovou konstrukcí prosklených stropů vestavěná do jednoho z dvorů.