dům U Zlaté kotvy

Nárožní měšťanský dům se vstupem z Ostrovní ulice. Průčelí dvoupatrové s podkrovím, fasáda do Spálené ul. dvojosá, do Ostrovní ul. devítiosá. Rustikované přízemí členěno širokými, novodobě upravenými výkladci a obdélnými okny bez šambrán. Okna v patrech obdélná, umístěná v líci, spojená průběžnými parapetními římsami, v 1. patře s přímými frontony. nad profilovanou korunní římsou mansardová střecha s vestavěným polopatrem, v průčelí do Spálené ul. zděný vikýř s půlkruhovým oknem a trojúhelným tympanonem. do Ostrovní 8 obdélných vikýřů. Na nároží zavěšeno na kované konzole domovní znamení - pozlacená trojdílná kotva. interiéry plochostropé, v přízemí dvě valeně sklenuté klasicistní prostory. Z doby vzniku uchován valeně sklenutý sklep a zdivo přízemí. Dnešní podoba domu pochází z klasicistní přestavby v roce 1843 a radikální přestavby provedené v letech 2000 - 2001, při níž došlo k nahrazení sedlové střechy mansardou s vikýři.