hrad Špilberk

Monumentální komplex gotického hradu a barokní pevnosti přibližně kosodélného půdorysu o čtyřech obvodových křídlech doplněných vnějšími trakty, přepažujícím křídle rozdělujícím vnitřní prostor hradu na dvě přibližně obdélná nestejně velká nádvoří, a dále s kasematy se severním Josefinským traktem a jižním Leopoldinským traktem s terasami, západním a východním příkopem a pásem barokních fortifikací s bastiony a branami. Ze severovýchodního nároží vybíhá polygonální plná gotická věžice nesoucí hodinovou vížku zastřešenou helmicí, ze které vyrůstá hranolový konkávně tvarovaný nástavec završený zlacenou makovicí s křížem. Východní křídlo hradu obsahuje zdivo raně gotického paláce a mohutného hranolového donjonu (14,2 x 13,2 m) dochovaného do výše 2. patra. V přízemí donjonu dochována místnost zaklenutá křížovou žebrovou klenbou se žebry vybíhajícími z jehlancových konzol s krycími deskami a protínajících se v talířovém svorníku. Jižně od donjonu se nachází valeně zaklenutý průjezd původně s trámovým stropem (torza krakorců pro trámová záhlaví) se dvěma lomeně zaklenutými branami s kamenným ostěním a se dvěma kamennými sedile zaklenutými trojicemi trojlaločných hrotitých obloučků na jehlancových konzolkách, ostění sedile má oblounovou profilaci, konzolky východního sedile jsou vějířovitě profilované. Nad průjezdem se nachází prostora původně zaklenutá 3 travé křížové žebrové klenby (dochované torzo výběhu se žebrem) a osvětlená otvory v záp. i vých. stěně. Jednotraktový raně gotický palác jižně od průjezdu se síněmi v přízemí i v patře - horní síň zabírala výšku dvou podlaží. Přízemní síň původně přístupnou torzálně dochovaným lomeným ústupkovým portálem s ostěním profilovaným výžlabky a oblouny ukončenými v patce drápky dělí příčná arkáda o 2 lomených obloucích - menší část síně za arkádou je zaklenuta křížovými klenbami bez žeber se středním lomeným pasem, větší část pak 2 travé křížové žebrové klenby rychlého sledu a pětidílnou žebrovou klenbou v jižním závěru, profilovaná žebra vybíhají z polygonálních projmutých jehlancových konzol a sbíhají se v kruhových svornících zdobených reliéfními vegetabilními ornamenty. Síň v patře byla přístupna po vnější pavlači lomeným ústupkovým portálem, s pruty archivolty vybíjhajícími z 2 + 2 kalichovitých hlavic bohatě zdobených vegetabiními reliéfy, sloupky se nedochovaly, vnitřní prostor portálu - hladký tympanon a sedlový portálek vstupu jsou novotvarem. Síň byla zaklenuta dvěma travé křížové klenby na příporách, V a Z stěny členily nedochované slepé arkády. V severovýchodním koutě hradu byla na místě původních středověkých hospodářských stavení zbudována barokní kaple s lodí obdélného půdorysu zaklenutou valeně s výsečemi, s oltářní nikou v síle hradby a s boční kaplí a předsíní, nad nimiž se nacházela panská oratoř s gotickými arkádami. Kaple je z 1. nádvoří přístupná pískovcovým portálem s profilovaným ostěním s lištou s ušima a s kapkami položeným na pilastry s profilovanými římsovými hlavicemi nesoucími kladí členěné dvěma drobnými pilastry, na nichž spočívá trojúhelníkový fronton. Na kapli v přízemí severního křídla navazuje gotická prostora s podlahou pod úrovní dvora zaklenutá lomenou valenou klenbou.