Opersdorfský dům

Ve 14. stol. jsou na místě doloženy dva domy, které byly v r. 1840 sloučeny. Renesanční a barokní přestavby. V r. 1866 je doložena úprava dvoupatrového již klasicistního domu, týkající se zejména novogotické úpravy štítu (F. Waclavik - stupňovitý štít, zubořez, sdružené trojdílné okno). V r. 1892 byla ve dvoře vybudována konírna přestavěná později (1912) na patrovou tiskárnu. V l. 1921-24 bylo k objektu (naz. Akademický dům) ve dvorní části přistavěno přízemní křídlo kina Bio Alma (arch.Pražák a Moravec) do něhož se vstupovalo třemi vchody. Kino zaniklo při úpravách pro Čs. televizi (1982 a 1994). V dispozici hlavního objektu je vlevo patrný pův. barokní třítrakt, rozdělený v přízemí průjezdem valeně klenutým s výsečemi. Tato část objektu je podsklepena. Vpravo zasahuje zhruba do poloviny třítraktu sál přistavěného kina. Fasáda do ul. V jirchářích je 3-podlažní, bosovaná, členěná římsami, okny v šambránách , ve 2. NP s trojúhelnými frontony. Střecha valbová ukončená na nároží dekorativním štítem, se dvěmi řadami pův. vikýřků. Fasáda do Křemencovy ulice s hodnotným štítem hl. objektu je doplněna jednoduchou fasádou kina s bosovanými postranními rizality a odstupňovanou atikou, pův. vstupy zazděny, osazena nehodnotná novodobá okna. 1997 studie na půdní vestavbu.