pomník hrdinům od Zborova

Socha z Blanska přečkala, patrně jako jediná, do dnešních dní. Pomník vztyčený roku 1937 na pražském Spořilově byl zničen za 2. světové války, osud sochy odeslané po vyhotovení na Ukrajinu není znám. Blanenský bojovník byl za okupace uschován, po osvobození krátce umístěn v sále sokolovny, na své dnešní místo byl instalován roku 1947. Socha legionáře je umístěna na vysokém odstupňovaném soklu tvořeném hranolovou žulovou základnou a třemi stupni hrubě opracovaného kamene. V přední části je podstavec doplněn o žulovou desku se zlaceným dedikačním nápisem. Na lité základní desce je z boku kapitálami vyraženo BLANSKO a znak tamních železáren. Bojovník oděný ve výstroji ruské armády je zachycen v útočném postoji, levou nohu má nakročenou vpřed, v rukách svírá pušku s nasazeným bodákem. Postava vojáka byla údajně vytvořena podle legionáře Bohumila Sypěny.