dům rajhradských benediktinů

Řadový dvoupatrový dům přistavěný k hradbě, se třemi křídly a traktem s chodbou na levé straně vnitřního dvora. Uliční průčelí je v přízemí prolomeno dvěma pravoúhlými okenními otvory a mezi nimi pravoúhlým bosovaným portálem s půlkruhovým záklenkem završeným lichoběžníkovým klenákem nesoucím plastický polychromovaný reliéf oválné rokajové kartuše se znakem rajhradského kláštera, na horní předsazené části klenáku se nachází rytý nápis v kapitále a letopočet: F•G•A•C•P•M•R•1631//. Portál je završen profilovanou římsou, která je položena na ploché kordonové římse oddělující přízemí od pater. Čtyřosé průčelí v patrech je prolomeno pravoúhlými okenními otvory opatřenými lištovými šambránami a vyloženými profilovanými podokenními a návojovými římsami (návojové římsy u oken 2. patra chybí). Uliční průčelí završuje vyložená profilovaná korunní římsa. Střecha sedlová, s hřebenem ve směru severojižním. Odvrácené, jižní průčelí budovy, nad městskými hradbami, má jednotnou čtyřosou pseudogotickou fasádu z 19. století. V interiéru v přízemí při levé straně hlavního průčelí se nachází síňka s torsem křížové chodbičky s hřebínky. Klenba je porušena vestavěným schodištěm do 1. poschodí, zaklenutým plochou segmentovou klenbou patrně z 19. století. Vpravo od schodiště je vpředu při ulici situován prostor průjezdu zaklenutý valenou klenbou se styčnými výsečemi se stlačenými čely. Na hranách probíhají mírné hřebínky. Sousední uliční prostor obdobně klenutý, s podříznutými klenebními patkami. Dělící zeď mezi oběma prostory je asi 120 cm široká. Za místností na pravé straně domu pokračuje k jihu západní dvorní křídlo. První místnost má stlačenou valenou klenbu s trojúhelnými výsečemi s hřebínky, další jedno pole valené klenby se styčnými výsečemi a prostor za ní, přecházející již do zadního křídla, je zaklenut hladkou půlkruhovou valenou klenbou. V zadním křídle při hradbě jsou dvě místnosti zaklenuté stlačenou klenbou parabolickou s trojúhelnými hřebínkovými výsečemi. Směrem ke dvoru přiléhá velký prostor identicky zaklenutý a otevřený do dvora půlkruhovou arkádou asi 350 cm vysokou a 250 cm širokou. Po levé straně domu je asi 400 až 500 m široký půleliptický pas, nesoucí chodbu horních podlaží. V 1. poschodí, při ulici, jsou všechny místnosti zaklenuty polokruhovými valenými klenbami s křížovými lunetami s hřebínky. Ostatní prostory jsou plochostropé. Při hradební zdi v jižním dvorním křídle umístěn plochostropý sál s nedochovanou, původně štukovou rokokovou výzdobou s ozdobnou hvězdicí uprostřed stropu. Druhé patro je v plném rozsahu plochostropé. Sklepy jsou přístupny novodobým ramenem schodů ze dvora v pravém křídle. Pod touto částí budovy probíhá velký sklepní prostor asi 10 metrů dlouhý, 4,5 – 5 m široký, zaklenutý cihelnou valenou klenbou polokruhovou se dvěma trojbokými výsečemi. Obvodové zdivo je cihelné, při ulici smíšené. Sousední šířkový sklep, pod levou stranou uličního křídla, má příčně valenou polokruhovou klenbu sv. v. cca 320 cm, s patkami asi 190 cm vysoko. Klenba i obvodové zdivo jsou cihelné. Poslední sklep, vybíhající jižním směrem, zčásti zasahuje již pod dvůr. Zaklenut je hloubkovou polokruhově valenou klenbou cihelnou, s párem trojbokých výsečí. Na jeho východní straně je zazděno schodiště do přízemí.