kaple Panny Marie Pomocné

Kaple P. Marie Pomocné stojí na svažitém pozemku poblíž mlýna Varta (Strážný), ohraničeném silnicí z Dobřan do Šlovic a příjezdovými cestami ke mlýnu. Poblíž vede železniční trať, údolí řeky Radbuzy překlenuje nový dálniční most. Kaple je zděná ze smíšeného zdiva, směrem ke mlýnu je obráceno vstupní průčelí. Půdorys stavby je kruhový s mírně odsazeným závěrem. Hladké stěny člení jen fabiónová vrcholová římsa, kopulová střecha je pokrytá taškami bobrovkami. Vstupní průčelí, s nadezdívkou nad hlavní římsu vrcholící segmentovým štítkem, rámuje liséna. V obdélném ostění jsou osazeny vstupní dřevěné rámové dveře, dolní část plná z prkének skládaných do kosočtverce, horní část je dnes bez výplně. Nad nadpražím dveří je ležatě obdélný nadsvětlík bez výplně, užší než vstupní otvor. Literatura uvádí v pravém ostění letopočet 1773 a písmena J.C.E.