zřícenina hradu Vlčtejn

Hrad je situován na temeni plochého návrší, palác, orientovaný přibližně ve směru S-J, byl vystavěn na výrazném skalnatém suku, dominantě krajiny. Současný přístup k hradu vede od západu. Areál obklopuje dvojitý val i dvojitý příkop. Na jižní straně toto opevnění chybí, jeho úlohu plnila strmá stěna skalního suku. Na jihozápad. a západní straně je toto opevnění již částečně poznamenané pozdějšími úpravami (zasypání příkopů a rozebrání valů). V SV rohu dolního hradu (předhradí)se nacházela kruhová prohlubeň, snad zbytek bergfritu, V stranu ohraničuje zeď, při níž stávalo zděné hospodářské stavení. Za touto budovou vybíhal do vnějšího pásu opevnění menší obdélný parkán. Z J stěny stavení vedla upravenou skalní rozsedlinou chodbička ústící do příkopu pod V stěnou paláce. Ten stojí J od hospodářské budovy na skalnatém suku. Palác má obdélný půdorys o rozměrech 20,5 x 9 m. Při jeho Z straně se vstupem je menší dvorek, na který se vstupovalo z níže položeného předhradí věžovitou brankou. Ohradní zeď dvorku probíhající po hraně skály je na JZ podepřena 2 vysokými pilíři. S ukončení paláce je polygonálního tvaru, budova paláce do dochována do výšky 1. patra. Palác byl příčkou rozdělen na větší S a menší J část. Okna v přízemí mají ostění upravená v pozdější době, v 1. patře jsou původní. V SZ rohu 1. patra je hrotitý portál s pískovcovým ostěním, který vedl na prevét v arkýři. Celý areál hradu má kruhový tvar o průměru ca 100 m. Jeho vzhled je poškozen stavbami místního přírodního zábavního areálu v prostoru předhradí (WC, pokladna, parket). Na lokalitě řídké vzrostlé listnaté stromy.