areál vily

Secesní vila čp. 725 se nachází na jižní straně Husovy ulice. Jde o v podstatě o přízemní , zděnou hladce omítnutou vilu na zhruba obdélném , členitém půdorysu pod vysokou křížovou sedlovou střechou krytou betonovými taškami. Střecha má poměrně vysoký sklon. Severnímu průčelí dominuje štítový rizalit, který má v přízemí hlavní vstup tvořený stlačeným obloukem zaklenutým portálem s dvoukřídlými, rámovými vyřezávanými dveřmi s proskleným a zamřížovaným nadsvětlíkem, dvě dvojice sdružených oken a jedno okno malé, všechna opatřena mříží. Po stranách tohoto okna je po úzkém okně. V patře je jedno velké stlačeným obloukem zakončené okno uprostřed s dveřmi na balkon nesený dvěma krakorci a se zděným zábradlím v čele prolomeným a opatřeným zde kovanou výplní. Archivolta velkého okna je zdobena secesním štukem inspirujícím se pozdní gotikou - tvoří jej rostlinný dekor s reliéfem dívčí hlavy, na místě hlavního klenáku uzavřený do římsy vybíhající nahoře do oslího hřbetu, přes který je přetažena vodorovná vlající páska. Ve špici štítu je sdružené okénko, nad jehož sloupkem je reliéf rozkřídleného orla. Pod ptákem je vršek štítu rozdělen pásky do čtyř vodorovně vroubkovaných polí. Dolní část štítu je na krajích olemována zubořezem vyrůstajícím z patek s vegetabilním ornamentem. Před vchodem je podesta, na kterou vede podél průčelí schodiště s kovaným železným zábradlím osazeným do zděných, hladce omítnutých sloupků. Východní dvouosé průčelí směřující do boční ulice je tvořeno štítovou zdí. V suterénu má první osu u jihovýchodního nároží, druhá patří sdruženému oknu přibližně ve středu fasády. V přízemí je v místě první osy mírně segmentově vypouklý arkýř s trojdílným pravoúhlým oknem, ve druhé ose také trojdílné okno zakončené stlačeným obloukem. V patře je nad pravoúhlým arkýřovým oknem další více vystupující arkýř nesený dvěma krakorci, zakončený poměrně vysokým štítem, ozdobeným podobně jako štít severního rizalit. V arkýři je osazeno trojdílné okno zakončené stlačeným obloukem, nad nímž je ozdobeno vegetabilním motivem s dívčím obličejem uprostřed. Pod oknem osazena kovová zahrádka na květinové truhlíky. Při severovýchodním nároží je dvojicí krakorců nesená zeď mezi níž a arkýřem je osazen konvexní balkon a kovaným zábradlím, který tak spolu s dvěma okny a dveřmi uprostřed tvoří druhou osu. Balkon je zastřešen pultovou stříškou, nad níž je zbytek štítu olemovaný zubořezem. V jeho střední části je sdružené okno, nad nímž je nízké široké slepé okno s čabrakou. Ve vrcholu štítu reliéf poloviny slunce s paprsky. Jižní zahradní průčelí je čtyřosé, v suterénu třetí a čtvrtou osu tvoří sdružená okna. třetí okenní osa je umístěna v rizalitu. V přízemí je první a ve čtvrté ose, stlačeným obloukem zaklenuté okno, ve třetí ose je trojdílné pravoúhlé okno osazené v rizalitu, na které je v patře balkon s železným kovaným zábradlím osazeným do zděných sloupků jeho nároží. Toto patro je již součástí nepravidelného čtyřosého štítu, kde dvě prostřední osy vedou na balkon, přičemž ve třetí ose jsou dveře. Štít je zakončen polovalbou, kterou prorůstá trojboký arkýř se segmentem zakončeným oknem v čelní straně. Pod arkýřem secesní štukový ornament, tvořící stylizovanou nápisovou desku, do jejichž zavinutých konců je vetknuto po ratolesti. Ve středu je umístěn reliéf dívčího obličeje ve svatozáři. Arkýř je zastřešen valbou navazující na střechu rizalitu. Západní průčelí boční průčelí je v přízemí tříosé, uprostřed má malé okénko, v první a ve třetí ose trojdílné okno, v první pravoúhlé, ve třetí zakončené stlačeným obloukem; toto okno má nadokenní římsu ozdobenou secesním vegetabilním štukem inspirujícím se pozdní gotikou, která je ozdobena celkem čtyřmi stylizovanými kraby a vybíhá v kytku. Po stranách tohoto okna jsou velmi stylizované štíty. V patře na levé straně je arkýř v podstatě totožná s arkýřem v patře východního průčelí. V pravé části pod pultovou střechou je trojice oken; členění a výzdoba horní části štítu je totožná se štítem východním, pouze schází reliéf poloviny slunce. V interiéru vyniká prostorná dvoupodlažní hala (osvětlená velkým oknem v patře severního průčelí), s dřevěným schodištěm s dřevěnými vyřezávanými zábradlími a kazetovým stropem, z něhož visí mohutný secesní kovový lustr. Před západním nárožím má dům terasu, pozemek na němž vila stojí je na severní a východní straně oplocen velmi hodnotným železným kovaným plotem neseným zděným, půlkruhem zakončenými, v horní části okovanými sloupky. Podezdívka plotu je z žulového kyklopského zdiva.